Milorad Dodik történelmi srebrenicai főhajtása

A boszniai Szerb Köztársaság (Republika Srpska) első embere mindeddig példa nélküli gesztusként lerótta kegyeletét az 1995 júliusában végrehajtott szisztematikus tömegmészárlás több ezer áldozatának emléket állító parkban csütörtökön – számolt be a BalkanInsight.com hírportál. Az 1945 utáni európai történelem legborzalmasabb eseményére figyelmeztető mementóra elhelyezett koszorú ugyanakkor még mindig erős ellentéteket fed el a világ közvéleményének szeme elől.

A kelet-boszniai városban tett rendkívüli látogatásán Dodik a hozzátartozók felé tett részvétnyilvánítása mellett elismerte a mintegy két évtizeddel ezelőtt lezajlott súlyos bűncselekmények tényét, azonban meglátása szerint az események súlyosan túlpolitizálttá váltak az azóta eltelt időszakban. Habár szimbolikus tettként a köztársaság elnökének látogatása mindenképpen úttörő jellegűnek számíthat a térség népeinek várva-várt megbékélési folyamatának felgyorsításában, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a boszniai szerb entitás mind a mai napig nem hajlandó népirtásként elkönyvelni saját erőinek azon a nyáron elkövetett szörnyű tetteit.

Az idei kerek évforduló megemlékezésein minden bizonnyal tiszteletét teszi a helyszínen Bill Clinton volt amerikai, illetve Recep Tayyip Erdoğan jelenlegi török elnök is, melynek megrendezéséhez Banja Luka mintegy 25 ezer euróval kíván hozzájárulni. Dodik példaértékű gesztusát dicsérte a sajtónak tett nyilatkozatában Ćamil Duraković, Srebrenica polgármestere is, példamutató cselekedetként és történelmi tettként értékelve érkezését, amellyel nagyban hozzájárulhat a feszült viszony enyhüléséhez, valamint a kétoldalú kapcsolatok jövőbeli javításához.

Az elnök váratlan akciója ugyanakkor nem aratott osztatlan sikert még belföldön sem. Ramiz Salkić, a köztársaság nemzetgyűlésének egyik alelnöke pedig egyenesen képmutatónak nevezte a történtek után, mivel a nyilvánvaló genocídium tagadása mellett nemrégen javaslatot terjesztett a helyi törvényhozás elé az örmény népirtás közös nyilatkozatban történő elítéléséről. Az elnöki hivatal kiadott közleményében egyfajta válaszként igyekezett megnyugtatni a kedélyeket arra emlékeztetvén, hogy Dodik regionális vizitje során felkereste a háborúban elesett és meggyilkolt szerbek emlékhelyét is, továbbá megbeszéléseket folytatott a helyi hatóságokkal és önkormányzatokkal gazdasági, biztonsági és infrastrukturális kérdésekben egyaránt.

Az 1993 áprilisában az ENSZ által védetté nyilvánított, 400 holland békefenntartó által őrzött srebrenicai enklávét 1995 júliusában foglalták el a szerb erők, az ezt követő napokban az általuk végrehajtott etnikai tisztogatások pedig már bizonyíthatóan több mint 8000 bosnyák fiú és férfi életét követelték, ez a szám azonban korántsem tekinthető még véglegesnek, mivel csak a közelmúltban számos új, eleddig ismeretlen tömegsír feltárására került sor. 

Kaszás Gábor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »