Orosz hadihajók jelentek meg a La Manche csatornában

Az orosz északi flottához tartozó hadihajók léptek be kedden a La Manche csatornába, légvédelmi és tengeralattjáró-elhárító manővereket fognak végrehajtani az Atlanti-óceán északi részén – közölte az orosz védelmi minisztérium és a flotta szóvivője, Vagyim Szerga kedden.

A Szeveromorszk nevű parancsnoki hajón kívül egy tartályhajó és egy vontatóhajó vesz részt a gyakorlatokban – közölte a szóvivő.

A Reuters brit hírügynökség a hírt kommentálva megjegyezte, nem szokatlan, hogy orosz hadihajók tartózkodnak a La Manche csatornában.

Tavaly novemberben a NATO cáfolt egy orosz sajtójelentést, amely szerint egy orosz hajóraj hadgyakorlatot tartott az Angliát és Franciaországot elválasztó tengeri csatornában.

Márciusban Oroszország összes katonai körzetében nagyszabású hadgyakorlatokba kezdtek, amelyek keretében délen a Krímben és az Észak-Kaukázusban, északon az Északi-tengeren, míg nyugaton a Balti-tengeren hajtottak végre többségükben légvédelmi és tüzérségi gyakorlatokat.

A balti államok határainak közelében idén eddig 24 alkalommal azonosítottak orosz katonai légi járműveket a NATO sugárhajtású repülőgépei.

Március közepén Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára a hadrafoghatóság „váratlan ellenőrzése” keretében teljes készültségbe helyezték az orosz északi flottát, illetve a nyugati katonai körzet és a légideszant egyes alakulatait.

Kitekintő / MTI

Friss hírek