Oligarchák profitáltak a közbeszerzésekből

Szlovákiában az adóhivatalok új információs rendszere ötször drágább az előzőnél, ráadásul rendkívüli káoszt okozott az adóhivatalokban, veszélybe sodorva azok működését – állítják az ellenzéki politikusok, akik szerint az üzleten csak a kormánypárt mögött álló pénzügyi csoportok nyernek, írja az Új Szó.

Az új információs rendszer teljes költségeit a kormány eredetileg 93,6 millió euróra becsülte, Richard Sulík, az SaS elnöke szerint azonban ez csak az alapösszeg, és ha az összes költséget (hardver, engedélyek, internetes portálok) beszámítjuk, a végösszeg meghaladhatja a 140 milliót, az állam pedig további 10 millió eurót fizethet évente a rendszer működtetéséért. Csak összehasonlításképp: az előző rendszer, amellyel egyébként szintén súlyos gondok voltak, csupán 26 millió euróba került.

Sulík szerint azonban a most bevezetett drágább rendszer sem sokkal jobb. „A korábban pár másodperc alatt elvégezhető műveletek most percekig tartanak, ami jelentős mértékben lelassította a munkát, szerdán pedig egy időre teljesen használhatatlanná vált a rendszer” – mondta az SaS elnöke. Oligarchák a háttérben

Az új rendszert ugyan az IBM biztosítja, Daniel Lipšic, a Nova elnöke szerint azonban a világcég beszállítói mögött olyan társaságok állnak, mint a DWC Slovakia, a Sevitech és az Anext. „Nyílt titok, hogy az Anext mögött Ján Počiatek közlekedési miniszter, a DWC Slovakia és a Sevitech mögött pedig Ján Miškovský és Jozef Brhel áll. Az előbbi az állammal kötött előnyös üzleteiről ismert, az utóbbit pedig a kormánypárt támogatójaként tartják számon” – nyilatkozta Lipšic, aki szerint az említett három cég számít az új információs rendszer valódi beszállítójának. A Nova elnöke szerint az új rendszer bevezetése így csak arra volt jó, hogy a kormányhoz közeli vállalkozók megszedjék magukat. Az ellenzéki pártok vezetői szerint az IBM tudatosan vállalta a fedőcég szerepét, ezért levélben fordultak a számítástechnikai világcég központjához, választ várva az ezzel kapcsolatos kérdéseikre. Sulík és Lipšic azt sem zárta ki, hogy a későbbiekben az amerikai korrupcióellenes szervekhez fordulnak az üggyel kapcsolatban. „Kezdeti nehézségek”

A központi adó- és vámhivatal igazgatója, František Imrecze nem ért egyet az ellenzék kritikájával. „Az új rendszer működőképes, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az elmúlt hónapban 930 ezer, elektronikus úton beadott dokumentumot dolgoztunk fel” – nyilatkozta Imrecze, hozzátéve azonban, hogy mint minden új rendszer beindításánál, így a mostaninál sem zárhatják ki a kezdeti nehézségeket.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »