Újra emelhetik a minimálbért

Jövőre újabb jelentős minimálbér-emelést tervez a Fico-kormány. A miniszterelnök örülne, ha 400 euróra emelkedne az alsó bérhatár. Az intézkedés, amely sok munkaadónak szinte elviselhetetlen terhet jelentene, mintegy 200 ezer embert érintene közvetlenül, írja az Új Szó.

Idén januárban 28 euróval 380 euróra emelkedett a minimálbér, ami az utóbbi évtized legjelentősebb emelése volt. A szakszervezetek azonban már tavaly is 400 eurós minimális fizetést javasoltak, akkor a szociális ügyi minisztérium még 20 euróval csökkentette javaslatukat. Idén várhatóan sikerül elérni tavalyi követelésüket. „Örülnék, ha a minimálbér elérné a 400 eurós határt” – jelentette ki Robert Fico miniszterelnök. Ez már az újabb szociális csomag része lesz, amivel a Smer szeretné meggyőzni a választókat a jövőre esedékes parlamenti választások előtt. A munkaadóknak azonban már a 380 eurós minimálbér is komoly gondot okozott, még úgy is, hogy a kormány csökkentette az 500 euró bruttó fizetésnél kevesebbet keresők járulékterheit. Az országban jelenleg mintegy 200 ezer ember dolgozik minimálbérért, ennél azonban sokkal több embert érintene, mivel a munkaadóknak emelniük kellene a magasabb bérosztályba tartozók fizetését is. Az alsó bérhatárt ugyanis 5 fokozatban határozza meg a munkatörvénykönyv, a cégeknek tehát a magasabb képzettségűek esetében nagyobb költségekkel kell számolniuk. A Hospodárske noviny című lap szerint emelkedik majd a járulékkedvezményre vonatkozó határ is: a jelenlegi 500 euróról 565-re.

A munkaadók azonban úgy látják, hogy a minimálbér emelése a legalacsonyabb fizetést nyújtó ágazatokban – mint például a textiliparban vagy a vendéglátásban – akár elbocsátásokat is eredményezhet. Ján Dinga, az Iness gazdaságkutató intézet elemzője szerint azonban a minimálbér emelése a munkanélküliekre, közülük is a hátrányos helyzetű munkanélküliekre lesz káros hatással. „Negatívan hat majd mintegy 100 ezer munkanélküli elhelyezkedési esélyeire” – állítja Dinga. Ezzel a lépéssel Szlovákia szinte teljesen elveszti az eddigi bérelőnyt a térségben, mivel már csak Lengyelországban (410 euró) lesz magasabb a minimálbér a szlovákiainál. Csehországban csak 332 euró, Magyarországon pedig 333 euró a legalacsonyabb fizetés.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek