Több gimnázium is veszélybe kerülhet

Több szlovákiai gimnázium is veszélybe kerül, ha nem változik meg a közoktatási törvény. Szerdán életbe lépett az oktatási miniszter rendelete, amely alapján szeptembertől csak olyan első osztályt szabad nyitni, amelyben legalább 17 diák van, írja az Új Szó.

„Ha az adott iskolában működik párhuzamos évfolyam, akkor össze kell vonni az osztályokat. Ha viszont erre nincs mód, akkor az iskola vezetésének gondoskodnia kell arról, hogy a diákokat szétossza más iskolákba” – magyarázta lapunknak Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke. Jókai hangsúlyozta, hogy a rendelet a már megnyitott osztályokra nem vonatkozik. „Tehát azok az osztályok, amelyekben 17-nél kevesebb diák van, nem szűnnek meg, ők leérettségiznek az adott iskolában” – zárta Jókai Tibor.

A szakközépiskolák egyelőre megússzák a „racionalizálási” hullámot. A fenntartón – vagyis a megyei önkormányzatokon – múlik, hogy megnyitja-e az osztályt 17-nél kevesebb diákkal. A szakközépiskoláknál indokolt esetben kérhető kivétel és kisebb létszámú osztály is lehet. A rendelet értelmében a gimnáziumok nem kaphatnak kivételt.

Az már most biztos, hogy ha nem módosítják a vonatkozó jogszabályt és a rendelettel kötik az ebet a karóhoz, akkor hosszú távon több gimnázium működése is veszélybe kerül. A magyarlakta területeken több magyar tanítási nyelvű iskola súlyos diákhiánnyal küzd. A magyar tannyelvű gimnáziumok és osztályok most még nagyobb veszélyben vannak, mint eddig.

„A jelentkezési ívek megérkezte után fog eldőlni, hogy szeptemberben tudunk-e magyar osztályt nyitni” – mondta lapunknak Jozef Matiš rozsnyói iskolaigazgató. „A rendelet borzasztóan veszélyes a gimnáziumokra nézve” – mondta lapunknak Andruskó Imre, a komáromi Selye János Gimnázium igazgatója. Elsősorban a kisebb városok gimnáziumait veszélyezteti a lépés, amely a 2013-ban elfogadott törvénymódosítás folyománya.

Jókai Tibor arra is rámutatott, hogy az SZMPSZ múlt hétvégi rozsnyói találkozóján – melyen Juraj Draxler oktatási miniszter is részt vett – elhangzott, hogy a tárca jelenlegi vezetése sem azonosul teljes mértékben az aktuális jogszabállyal. „A miniszter úr jelezte, hogy a parlament májusi tanácskozására három, az oktatásüggyel kapcsolatos törvénymódosító javaslat kerül a plénum elé. Draxler kijelentette, hogy nem híve az iskolák bezárásának. Abban bízunk, hogy pozitív irányba módosítják a még Dušan Čaplovič által kidolgozott oktatási törvényt” – zárta Jókai Tibor. Mivel a rendelkezés több szlovák gimnáziumot is negatívan érint, lehet, hogy a választási évre való tekintettel felpuhítják a jogszabályt. Az, hogy szeptembertől melyik intézmények tudnak biztosan osztályt nyitni, csak április végén körvonalazódik. Bár a gimnáziumoknak vannak előzetes felméréseik, ám a jelentkezési íveket a hónap végéig kell eljuttatni a középiskolákba. Ennek tükrében nyilván még fontosabb, hogy a magyar szülők gyermeke magyar tannyelvű gimnáziumba jelentkezzen, hiszen ha kevés lesz a diák, idővel megszűnhetnek a magyar gimnáziumok, illetve a magyar osztályok. Az is biztos, hogy az iskolák között most még nagyobb lesz a versengés a diákokért

Ugrósdy Márton

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »