Az Egyesült Államok és Izrael hevesen kémkedik egymás után

Az Egyesült Államok és Izrael mint régi szövetségesek között rutinszerű az információcsere számos kérdésben, a színfalak mögött azonban a két ország nagy erőkkel kémkedik egymás ellen – írta friss elemzésében a Foreign Policy című amerikai külpolitikai folyóirat.

A The Wall Street Journal című lap értesülése szerint az amerikai hírszerzés izraeli hivatalos személyek megfigyelése révén nemrégiben arról szerzett tudomást, hogy Jeruzsálem az iráni atomprogram korlátozásáról szóló tárgyalások után kémkedett, az értesüléseket pedig arra használta fel, hogy az amerikai kongresszusnál a megállapodás meghiúsításáért lobbizzon.

Elias Groll, a cikk szerzője ennek kapcsán úgy fogalmazott, senkinek nem kellene meglepődnie azon, hogy az Egyesült Államok és Izrael a köztük lévő szoros szövetség ellenére kémkedik a másik után. A két állam vezetői évtizedek óta hangoztatják, hogy országaik között „különleges kapcsolat” van, a biztonsági szolgálatok ennek ellenére gyanakvással tekintenek a másik félre.

Titkosszolgálati források, sajtóértesülések szerint Izrael a világ szinte minden más országánál élénkebb kémtevékenységet folytat az Egyesült Államok ellen. Az amerikai hírszerzés ténykedéséről kevesebbet tudni, azonban szinte bizonyos, hogy Washington is fokozottan kémkedik Izrael ellen, most különösképpen az iráni nukleáris létesítmények elleni esetleges izraeli megelőző csapás ügye aggasztja az Egyesült Államok kormányát.

Az Egyesült Államok titkosszolgálatainak munkáját összehangoló nemzeti hírszerzési igazgató (DNI) egy 2013-ban közzétett dokumentumban azt írta, hogy Oroszország és Kína után Izrael kémkedik legaktívabban Washington ellen.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) arról számolt be tavaly, hogy Izrael elsősorban a közel-keleti kérdésekről kialakított amerikai álláspont után érdeklődik. A svéd kutató szerint ugyanakkor az izraeliek ipari titkokra is vadásznak. A Foreign Policy korábban arról írt, hogy Izrael évtizedekkel ezelőtt valószínűleg a pennsylvaniai atomreaktorból szerezte az atomprogramja beindításához szükséges urániumot. A cikk szerint Jeruzsálem emellett kémkedés útján tett szert a szükséges technológiára több fejlett haditechnika gyártásához.

Izrael jelenleg zajló kémkedési hadjárata annyira aggasztja Washingtont, hogy több amerikai tisztségviselő is heves ellenállást fejtett ki azzal a javaslattal szemben, hogy izraeli állampolgárok is vízummentesen utazhassanak be az Egyesült Államokba. Amerikában sokan attól tartanak, hogy a vízumkötelezettség eltörlésével jelentősen megkönnyítenék az izraeli hírszerzők beutazását.

„Ha szabadon ide küldhetik az embereiket, akkor hogyan deríthetnénk fel a kémtevékenységet?” – tette fel a kérdést egy volt amerikai törvényhozó. „Hihetetlenül agresszívek az Egyesült Államokkal való kapcsolatuk minden aspektusában, miért pont a hírszerzés lenne kivétel?” – tette hozzá.

Az izraeli kormány viszont határozottan tagadja, hogy kémkedne észak-amerikai szövetségese ellen. „Nincs olyan, hogy Izrael amerikaiak ellen kémkedik” – jelentette ki Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter.

A két ország közötti kémkedés egyik legismertebb esete Jonathan Pollard ügye. Az amerikai hírszerzési elemzőt 1987-ben ítélték életfogytiglani elzárásra az Egyesült Államokban, amiért hírszerzési titkokat szolgáltatott ki Izraelnek. Pollard védői azzal érvelnek, hogy a férfi csak olyan információkkal látta el az izraeli kormányt, amelyek elengedhetetlenek voltak az ország védelméhez, és Washingtonnak ezeket magától kellett volna átadnia. Jeruzsálem többször is kérte a férfi szabadlábra helyezését, Izraelben ugyanis nemzeti hősnek tartják Pollardot.

Az Egyesült Államokban sokan másképp tekintenek Pollardra. „Számos, általa gyűjtött információnak semmi köze nem volt az arab országokhoz vagy Izrael biztonságához” – mondta Thomas Brooks tengernagy, a haditengerészeti hírszerzés egykori vezetője, aki szerint a férfi az amerikai kémműholdakról, a szovjet rakétarendszerekről és az NSA programjairól is adott át információkat.

John Davitt, az amerikai igazságügyi minisztérium egykori munkatársa szerint amikor a Pollard-ügy nyilvánosságra került, a média és a közvélemény úgy reagált, mintha korábban soha nem történt volna hasonló eset. „Ez azonban egyáltalán nem igaz. Amikor én az igazságügyi minisztériumnál voltam, az izraeli volt a második legaktívabb titkosszolgálat az Egyesült Államokban” – közölte a tisztségviselő a The New York Times című lappal 1985-ben.

Az amerikai és izraeli kémek sok ügyben viszont szorosan együttműködtek. Izrael juttatta el például az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA részére annak a titkos 1956-os beszédnek a leiratát, amelyben Nyikita Hruscsov, a szovjet állampárt egykori első titkára élesen szembefordult Sztálin politikájával, főleg a személyi kultuszt ítélve el. A két ország titkosszolgálatai néhány évvel ezelőtt közösen hajtották végre az Olimpiai Játékok kódnevű műveletet, amelynek keretében egy Stuxnet nevű számítógépvírust juttattak be az iráni kormányzati szerverekbe, és így tönkretették az ország urándúsító centrifugáinak csaknem ötödét.

Elias Groll szerint azonban ezek szabályt erősítő kivételnek számítanak. Jeruzsálem és Washington mára ismét visszatért a korábbi kerékvágásba, és a színfalak mögött nagy erőkkel kémkednek egymás ellen – összegzett a szakértő.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »