Álarcos fegyveresek megtámadtak egy egyetemet Kenyában

Álarcos fegyveresek megtámadtak egy egyetemet Kenyában csütörtök hajnalban. A támadók robbantásokat hajtottak végre, s több órán keresztül tűzpárbajt vívtak az intézmény biztonsági őrségével, amelynek tagjai közül kettőt megöltek – közölte a rendőrség. Különböző források szerint van két további halálos áldozat és 30-50 sebesült is.

A támadás az ország Szomáliával határos északkeleti részén lévő Garissa városban történt. Miután a fegyveresek behatoltak az egyik egyetemi épületbe, a riasztott rendőrség és a hadsereg körbevette azt. Elképzelhető, hogy a tettesek túszokat ejtettek az épületben – közölte a helyszínen egy rendőr a Reuters hírügynökség tudósítójával. Ő számolt be arról is, hogy a támadók lelőttek két biztonsági őrt. „Lövéseket lehet hallani még mindig az épületből” – tette hozzá.

Joseph Boinet rendőr-főfelügyelő közölte, hogy a támadók az épületbe behatolva válogatás nélkül lőni kezdtek a bennlévőkre. Az országos katasztrófavédelem arról számolt be, hogy a sebesültek közül négynek az állapota válságos. A sebesülteket lövedék vagy repesz találta el.

Az egyetem tanárképző karának egyik diákja a Reutersnak nyilatkozva azt mondta: voltak arra utaló jelek, hogy valamilyen támadás készül. „Idegeneket láttak a városban, és gyanították róluk, hogy terroristák. Aztán hétfőn a kar igazgatója azt mondta nekünk, hogy idegeneket láttak a kari épületben is. Kedden hazaküldtek bennünket, és bezárták a tanárképző kart, az egyetem többi része viszont nyitva maradt” – mondta.

Ismeretlen számú diákot tartanak fogva a kenyai támadók

Ismeretlen számú diákot túszként tartanak fogva a kenyai Garissa város egyetemének megtámadói – jelentette a helyi vöröskereszt.

Az egyetemet csütörtök hajnalban megtámadó fegyveresek ellenőrzésük alá vontak egyet az egyetemi kollégiumi épületek közül.

Az épületekben több száz diák lakik. A hatóságok három épületből kimenekítették az éppen ott tartózkodó mintegy ötven diákot – közölte a vöröskereszt. A támadók által megszállt épületet ostromgyűrűben tartja a rendőrség és a hadsereg.

Az al-Shabaab jelentkezett elkövetőként

Tizenötre emelkedett a kenyai Garissa város egyeteme elleni csütörtöki terrortámadás halálos áldozatainak száma, s a rajtaütés elkövetőjeként az al-Shabaab szomáliai iszlamista milícia jelentkezett – közölte később a helyi rendőrség.

A rendfenntartó erők tájékoztatása szerint a támadók egy kollégiumi épületet tartanak megszállva. A kenyai katasztrófavédelmi szolgálat adatai szerint a felsőoktatási intézmény 815 hallgatója közül 280-nak a hollétéről tudnak, ők vannak biztos helyen. A hatóságok három épületből kimenekítették az éppen ott tartózkodó mintegy ötven diákot. Azt még mindig nem tudni, hány diákot tartanak fogva a terroristák a rendőrség és a hadsereg által ostromgyűrűben tartott épületben.

A radikális milícia egyik szóvivője azt közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy a foglyul ejtett diákok közül a muzulmán vallásúakat elengedték, a többieket viszont továbbra is fogva tartják. Az al-Shabaab egy másik szóvivője arról számolt be, hogy túszaik közül megöltek néhány keresztény vallásút, de más keresztények életét megkímélték. „A harc folyik tovább a kollégiumban” – tette hozzá.

A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint a sebesültek száma időközben hatvanötre emelkedett. A kenyai belügyminiszter bejelentette, hogy a biztonsági erők őrizetbe vették az egyik feltételezett támadót, aki megpróbált elmenekülni.

Az al-Shabaab álarcos fegyveresei csütörtök hajnalban támadták meg a garissai egyetemet. A támadók robbantásokat hajtottak végre, s több órán keresztül tűzpárbajt vívtak az intézmény biztonsági őreivel, majd az épületbe behatolva válogatás nélkül lőni kezdtek a bent lévőkre.

Az al-Kaidával kapcsolatban álló szomáliai terrorszervezet korábban több hasonló akciót is végrehajtott Kenyában, leginkább az országnak ebben a részében, bosszúból azért, mert kenyai egységek is részt vettek az Afrikai Unió békefenntartó kontingensében Szomáliában az al-Shabaab elleni műveletekben.

Kitekintő / MTI

Friss hírek