A környékünkre látogat Ferenc pápa

Elkészült Ferenc pápa szarajevói látogatásának logója, Muszlim család készíti a pápa székét, Az Iszlám Állam a pápai látogatást fenyegeti és hasonló címek olvashatók a napokban a bosznia-hercegovinai sajtóban. Szarajevó több mint két hónappal a Szentatya látogatása előtt „pápalázban” ég.

Szenzációként tálalta a szarajevói média azt, hogy egy muszlim család, az évtizedek óta asztalosmunkákkal foglalkozó Hajderovacék készíthetik el azt a széket, amelyen Ferenc pápa június 6-i szarajevói látogatásakor ül majd.

A vallási különbségek ellenére a Hajderovac család már számos keresztény vallási tárgyat készített, például a medjugorjei zarándokhely szuvenírjeit. A mostani megbízást ingyen vállalták.

A diófából készülő szék díszítésének részleteit Salem Hajderovac asztalosmester nem árulta el a sajtónak, annyit azonban elmondott: vallási szimbólumok, valamint a pápa címere és a három boszniai katedrális képe kerül a székre. A domborműves széknek június 1-jéig kell elkészülnie.

Megszületett viszont már a pápai látogatás logója, amelynek a képi világát a készítők a katolikus egyházfő útjának mottójához (Béke veletek!) igazították. A logó színei a bosnyák zászló színeit – a kéket, a fehéret és az aranyat – ötvözik az országban élő katolikus horvátok nemzeti színeivel – a kékkel, a fehérrel és a pirossal. A jelképek között a békét szimbolizáló, olajfaágat a szájában tartó galamb és a kereszt is megtalálható, valamint a kereszt egyik negyedében a fényt és Bosznia-Hercegovina alakját is jelképező stilizált háromszög kapott helyet.

Ferenc pápa februárban jelentette be: júniusban Szarajevóba utazik, hogy a testvériséget és a békét hirdesse abban az országban, amelyben két évtizeddel ezelőtt háború pusztított.

Jelenleg azonban nem a háború, hanem az iszlám szélsőségek terjedése okoz egyre nagyobb problémát a nyugat-balkáni országban. A sajtóban megjelent információk szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fenyegetheti a pápai látogatást. A kockázatok minimálisra csökkentése érdekében június 6-án a boszniai fővárosban nagyon szigorú biztonsági intézkedésekre lehet számítani, a legfőbb eseménynek számító misére például csak biztonsági ellenőrzést követően, és kizárólag belépőjeggyel lehet majd bemenni.

Az előzetes információk szerint Ferenc pápa nagy figyelmet szentel majd a szegényeknek és elesetteknek. A hívek mellett pedig a boszniai államvezetéssel és az ország vallási vezetőivel is találkozik majd.

A 3,8 milliós Bosznia-Hercegovinában körülbelül 450 ezer katolikus él. Utoljára 2003-ban látogatott katolikus egyházfő, II. János Pál pápa a balkáni országba. Az azóta szentté avatott pápának szobra is van a boszniai fővárosban, az ország muszlim, katolikus és ortodox lakossága ugyanis egyként a vallások és népek közötti egyetértés és béke követének tartotta II. János Pált.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »