A szerbiaiak kétharmada visszakívánja a sorkatonai szolgálatot

A szerbiai polgárok közel kétharmada támogatja a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetését, s éppen az érintettek, a 19 és 29 év közötti fiatalok támogatják a legnagyobb százalékban ezt a lehetőséget.

Ez az Open Source piackutatási és közvélemény-kutató ügynökség telefonos felméréséből derült ki, amelyet reprezentatív mintán, összesen ezerkilenc 12 és 75 év közötti polgár megkérdezésével végeztek március 6-a és 11-e között – írja a Blic napilap.

Pavle Đoković, az ügynökség igazgatója szerint ennek nemcsak a katonaságban és a „katonai hagyományokban” való bizalom az oka, hanem a nosztalgia is. „Itt elsősorban a 40 évnél idősebb generációra gondolok, akiknek az egykori Jugoszláviában letöltött katonai szolgálat szép emlékként maradt meg. Ez abból is kitűnik, hogy a többségük szerint a katonai szolgálatnak 12 hónapig kellene tartania, mint régebben” – mondta Đokić.

Ugyanakkor azok a fiatalok, akik a kötelező katonai szolgálatot támogatják, rövidebb szolgálati időt szeretnének.

Jelenleg nincs szükség a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetésére, és ez valójában nem is számít reális lehetőségnek, hiszen ehhez több milliárd dinárt kellene biztosítani a kötelező katonaság megszüntetése óta elhagyatott kaszárnyák felújítására és a felszerelések megvásárlására – mondta Bratislav Gašić szerbiai védelmi miniszter. A tárcavezető hozzátette, a fiatalok fokozott érdeklődését úgy oldják meg, hogy több személynek biztosítják az önkéntes szolgálat lehetőségét, s ez az elkövetkező időszakban is így lesz.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »