Női elitalakulat is harcol a szíriai felkelők ellen

Rejtőzködő orvlövészek, tankot vezetnek, vagy aknavetőt kezelnek: közel nyolcszáz női kommandós harcol a frontvonalon a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők kötelékében a szíriai felkelők ellen – derül ki az AFP francia hírügynökség pénteki beszámolójából.

„Ez azért igaz, mert sok türelmünk van, és ez elsődleges fontosságú egy rejtőzködő lövésznél” – mondta Rim. Hozzátette: „Naponta általában három vagy négy célpontot érek el, és őszintén szólva, amikor elvétem, sírni tudok a dühtől.”

Az AFP által kerek arcúnak, enyhén sminkeltnek és gyermeki mosolyúnak leírt kommandós rekordja tizenegy szíriai felkelő lelövése egy nap alatt. „A parancsnokom egyfajta diplomát nyújtott át ezért, mint az iskolában” – jegyezte meg Rim. Csapattársának, Szamarnak hét áldozat a rekordja. A két lány egy olyan stratégiai helyzetű, bár már szétlőtt háznál posztol, amely csupán kétszáz méterre található a frontvonaltól, és elsősorban katonanők állomáshelye.

Ugyancsak ezen a helyszínen harcol Zajnab egy B-10-es típusú aknavetővel. A 21 éves, hosszú hajú és tiszta tekintetű lány rögvest az érettségi után választotta a katonaságot. Barátai és családja támogatásával három hónapnyi kiképzés után csatlakozott a brigádhoz. Arra a kérdésre, hogy miért pont egy ilyen pusztító erejű fegyvert választott, azt válaszolta: „A rejtőzködő lövész egyszerre egy embert öl meg, de ha egy házra rálövök egy B-10-essel, biztos vagyok benne, hogy akik az adott pillanatban ott voltak, mind meghaltak.”

A stratégiai helyzetű építményhez kihelyezett férfi katonai vezető, Zijád elégedett a parancsnoksága alá tartozó nők hozzáállásával. „Nincs különbség férfiak és nők között. Néhányan keményszívűek, bátrak és szívósak, mások nem. Ez nem a nemek kérdése” – jegyezte meg. A női brigádot majdnem két évvel ezelőtt hozták létre, és eddig az ENSZ becslései szerint több mint 210 ezer halálos áldozattal járó polgárháború mindegyik frontján megfordult. Tagjaik szerződése tíz évre szól.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »