Az orosz pénzügyminiszter nem enged az ukrán államadósságból

Oroszország még csak nem is gondolkodik azon, hogy tárgyalást kezdjen Ukrajna 3 milliárd dolláros adósságának átütemezéséről – mondta az orosz pénzügyminiszter, aki hozzátette: Oroszország kormányhitelezőként folyósította a kölcsönt.

Két hete Kijev hivatalos tárgyalásokat kezdett a magánhitelezőkkel az ország külső adósságának átalakításáról. Ukrajna azt szeretné elérni, hogy hitelezői ütemezzék át az adósságát, amelyet alacsonyabb kamat mellett fizetne vissza. A tárgyalások elindítása egyike volt azoknak a feltételeknek, amelyek alapján nemrég a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá, és 5 milliárd dollárt azonnal át is utalt belőle.

Ukrajna 2013. december 17-én kötött pénzügyi támogatási megállapodást Oroszországgal, amelynek alapján Moszkva 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán kötvényeket. Az orosz pénzügyminiszter alig egy héttel később, december 23-án jelentette be, hogy Oroszország 3 milliárd dollárnyi ukrán eurókötvényt vásárolt. A kétéves lejáratú adósságpapír kuponja (évenként fizetendő kamata) öt százalék.

Tavaly januárban felerősödtek azok a jelzések, hogy Oroszország rövid időn belül ismét ukrán kötvényt vásárol, kétmilliárd dollár értékben. Néhány nappal később Moszkva azonban befagyasztotta a segélyezési folyamatot, miután Kijevben komolyabbakká váltak a kormányellenes tüntetések, amelyek végül kikényszerítették az akkori ukrán vezetők távozását.

Ukrajna tavaly teljesítette féléves kamatfizetési kötelezettségét, december végén időben átutalta az esedékes 75,5 millió dollárt, miután az első részletet, 73,33 millió dollárt Kijev június 20-án fizette ki, szintén időben.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »