A Boko Haram árnyékában: Nigériában megkezdődtek a választások

Megkezdődött az elnök- és parlamenti választás Nigériában szombat reggel: mintegy 69 millió regisztrált szavazót várnak az urnák elé, az elemzők szoros eredményre számítanak.

A nigériai választási bizottság szóvivője arról számolt be, hogy helyi idő szerint reggel 8 órakor megnyitották a szavazóhelyiségeket. A voksoláshoz előzetes feliratkozás volt szükséges.

Több mint 150 ezer szavazóhelyiséget alakítottak ki a csaknem tíz magyarországnyi méretű, 173 milliós országban. A cél az volt, hogy a feliratkozott választók többsége sétatávolságon belül le tudja adni a szavazatát.

A szavazóhelyiségek előtt országszerte hosszú sorok kígyóznak, az AFP helyszíni tudósítója szerint többen az éjszakát is sorállással töltötték. Lagosban a szavazás idejére leállították a közúti forgalmat. A biztonsági erők nagy erőkkel vannak jelen a város utcáin.

Elemzők szerint a legnépesebb afrikai ország történetének legszorosabb választási eredménye várható Goodluck Jonathan jelenlegi elnök és legfőbb kihívója, Muhammadu Buhari között. Előbbit elsősorban a keresztények, utóbbit pedig a muzulmának támogatják.

A Boko Haram iszlamista terrorcsoporttal való folyamatos összecsapásokra hivatkozva Nigériában úgy döntöttek, hogy a február 14-ére tervezett választásokat március 28-ára elhalasztják. Becslések szerint a nigériaiak mintegy fele muszlim, 40 százaléka keresztény és 10 százaléka a helyi törzsi vallások követője.

Kitekintő / MTI

Friss hírek