Az amerikai kongresszus fegyverszállításra szólította fel Obamát

Az amerikai képviselőház határozatban szólította fel Barack Obama elnököt, hogy szállítson fegyvereket Ukrajnának.

A képviselőházi határozatot nagy többséggel fogadták el a honatyák, 348-an szavazták meg, 48-an ellenezték, ami azt jelenti, hogy a képviselőházban kétpárti támogatást élvez a fegyverszállítások engedélyezésének kérdése. A határozat azonban csupán javaslatszerű, és semmire se kötelezi az amerikai elnököt.

John Boehner, az amerikai képviselőház elnöke más republikánus és demokrata törvényhozókkal együtt egy, március elején nyilvánosságra hozott levélben ugyancsak az ukrán hadseregnek történő fegyverszállítások, beleértve a halált okozó védelmi fegyverrendszerek szállításának gyors engedélyezését sürgette az amerikai elnöknél.

Kijev üdvözli a washingtoni kongresszus fegyverszállításra szóló felhívását

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter kedden üdvözölte az amerikai képviselőház Barack Obamához címzett felhívását, amelyben arra szólították fel az amerikai elnököt, hogy engedélyezze fegyverek szállítását Ukrajnának.

Pavlo Klimkin a Twitter mikroblogportálon közzétett rövid üzenetében üdvözölte a felhívást, és fontosnak nevezte, hogy azt a kongresszus két pártja, a demokraták és a republikánusok közösen fogadták el.

A hétfői képviselőházi határozatot nagy többséggel fogadták el a honatyák: 348-an szavazták meg, 48-an ellenezték. A határozat azonban csupán javaslatszerű, nem kötelezi az amerikai elnököt.

Az orosz állami duma külügyi bizottságának elnöke, Alekszej Puskov ugyanakkor agresszívnek nevezte és bírálta a washingtoni kongresszus határozatát. Ha az Egyesült Államok valóban szállítana fegyvereket Ukrajnának, az csak kiélezné a konfrontációt – idézte Puskovot az Interfax orosz hírügynökség. „Ez a határozat közvetlen felhívás háborúra” – vélekedett Franc Klincevics, az Egységes Oroszország nevű orosz kormánypárt képviselője.

Az amerikai kongresszus mindkét háza egyhangúlag hagyta jóvá tavaly azt a törvényt, amely felhatalmazza az elnököt a fegyverszállításra, de Obama még nem döntött a kérdésben. Névtelenül nyilatkozó amerikai külügyi illetékesek szerint az Obama-kormányzat fontolgatja az emberélet kioltására alkalmas fegyverek szállítását Ukrajnának, de egyelőre vár, mert meg akar győződni arról, hogy a szemben álló felek érvényt szereznek-e vagy sem a februári minszki tűzszüneti megállapodásnak.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »