A budapesti EITI is fennakadt a parlamenti szűrőn

A budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet 2013-as kiadásai is fennakadtak az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának szűrőjén. Az EITI-nek szeptemberig kell meggyőznie a képviselőket ahhoz, hogy megadják a mentesítést.

A budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet és négy uniós technológiai projekt 2013-as kiadásait sem voltak hajlandók hitelesíteni hétfőn az EP költségvetési ellenőrzési bizottságában.

Az EITI az EP közleménye szerint azért akadt fenn a mentesítési eljárás szűrőjén, mert a szakbizottság tagjait nem elégítette ki az ügynökség által a jóváhagyott projekteknek folyósított kifizetések ellenőrzése. A képviselők amiatt is kérdőre vonták az intézményt, hogy számos esetben közbeszerzési eljárás helyett meghívásos eljárás végén hirdetett győzteseket.

Ezért a költségvetési ellenőrzési bizottság elhalasztotta a mentesítés megadását. Az EITI-nek szeptemberig van lehetősége az újrázásra. A budapesti székhelyű ügynökséghez hasonlóan járt az EU által magáncégekkel aláírt hét partnerségi megállapodás közöl négy, mégpedig az Artemis, az bENIAC, az IMI és az ITER (a termonukleáris kísérleti reaktor).

A parlamenti grémium sorozatban ötödik alkalommal a miniszteri tanácsnak és az Európai Tanácsnak sem adta meg a mentesítést, mivel a két intézmény nem működött együtt megfelelő mértékben a képviselőkkel, megtagadva jó néhány adat és információ rendelkezésre bocsátását.

Az EP plenárisa várhatóan októberben dönt majd a most elhalasztott zárszámadásokról.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »