Szlovákiában nem hisznek a számoknak

A lakosság nagy része egyre kevésbé hisz a statisztikai hivatal által kiadott inflációs jelentéseknek – derül ki a legújabb fogyasztói barométerből. Az Új Szó Online beszámolóját idézzük.

A megkérdezettek több mint 60 százaléka gondolja azt, hogy a szlovákiai üzletekben tavaly nőttek az árak, miközben a statisztikai hivatal 0,1 százalékos áresést mért. A lakosság alig tizede ért egyet azzal, hogy tavaly – ahogy a hivatalos adatok mutatják – csökkentek az árak. A jövőt illetően sem vagyunk túl derűlátók. A statisztikai hivatal az idei évre is az árak stagnálásával számol, a lakosság 58 százaléka azonban áremelkedésre számít. „Gyakori jelenség, hogy a háztartások magasabbnak érzik az inflációt annál, mint amit a tényleges statisztikai adatok tükröznek” – állítja Jana Glasová, a Postabank elemzője. Szerinte ez részben megfigyelési problémákra, részben pedig a különböző társadalmi csoportok eltérő fogyasztási szerkezetére vezethető vissza. Előbbi esetben a jelenség oka, hogy az emberek érzékeléseikben nagyobb súlyt adhatnak az emelkedő, mint a stagnáló vagy csökkenő áraknak. Emellett kevésbé tűnhet fel az árváltozás, ha valamit ritkán vásárolunk. Az inflációs statisztika jelentős részét a ritkábban vásárolt áruk és szolgáltatások teszik ki. Ilyen lehet például az autó vagy a tartós műszaki cikk. Ezekről a kiadásokról és áruk változásáról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, amikor az inflációról véleményt alkotunk. Eközben egyes rendszeresen vásárolt tételek (például élelmiszerek, üzemanyag) a háztartások érzékelésében nagyobb súllyal szerepelnek, így ha ezeknek a termékeknek az ára nő, az emberek rendszerint túlbecsülhetik a tényleges inflációt. A bizalmatlanság azonban nemcsak az inflációra vonatkozik, a lakosság sokkal borúlátóbb a foglalkoztatottságot és a háztartások anyagi helyzetét mérő mutatókkal kapcsolatban is. Miközben az elemzők többsége és a statisztikai hivatal idén az állástalanok számának a csökkenésével számol, a lakosság körében ezt a nézetet a megkérdezettek alig 28 százaléka osztja, 35 százalékuk szerint viszont idén is több lesz a munkanélküli. A háztartások anyagi helyzetének a javulásában a lakosság elenyésző része bízik, 57 százalékuk szerint nem változik az anyagi helyzetük, 22 százalékuk pedig további romlásra számít. Mindez ellentétes a statisztikai hivatal reálbérek erőteljes növekedéséről szóló állításával. „Ez azzal magyarázható, hogy a csökkenés ellenére Szlovákiában továbbra is magas a munkanélküliség, a lakosság csaknem 60 százalékának a fizetése pedig az átlagbért sem éri el” – nyilatkozta Glasová.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »