Rijád ad otthont jemeni válságot rendezni kívánó tárgyalásoknak

Manszúr Hadi Szaúd-Arábiához fordult segítségért a konfliktus megoldása érdekében. A huszi lázadók elfoglalták a fővárost, Szanaát, Hadi elnök Ádenből próbálja gyakorolni hatalmát. Az ország lényegében két részre szakadt, amit tovább tetéz az al-Kaida aktiv jelenléte. Ha nem születik megoldás a válságra, könnyen polgárháborúba sodródhat az ország.

Szaúdi képviselők hétfőn kijelentették, hogy az Öböl-menti Együttműködés Tanács (GCC) elfogadta azt a javaslatot, miszerint Rijádban kerüljön sor jemeni válság megoldását célzó tárgyalásokra.

A szaúdi királyi hivatal közleménye szerint Manszúr Hádi egykori jemeni államfő – aki jelenleg Ádenben tartózkodik és a huszik uralma ellen szervezkedik – kérésére fordult Szaúd-Arábia a GCC-hez, hogy a tárgyalásokat a szervezet központjában, Rijádban tartsák, amit az Öböl-menti államokat tömörítő csoport elfogadott.

„A GCC országok beleegyeztek Jemen elnökének kérésébe, hogy a konferenciát a GCC keretei között, Rijádban tartsák meg”, áll a közleményben. 

Jemenben súlyos politikai válság van, mióta a huszi lázadók elfoglalták az elnöki palotát, megbuktatva és fogva tartva Manszúr Hadi egykori elnököt. A lépés hatására a teljes kabinet lemondott, és a huszik magukhoz ragadták a hatalmat. Hádi elnök jelenleg Ádenben tartózkodik, és onnan folytatja elnöki tevékenységét.

Jemen sorsa Szaúd-Arábia számára kulcsfontosságú az al-Kaida helyi szárnyának aktivitása, illetve az Iránnal folytatott hatalmi versengés miatt. A huszi lázadók szoros kapcsolatok ápolnak a perzsa állammal.

Hadi Ádenbe való menekülését követően az ENSZ is bejelentette, hogy hajlandó közvetíteni a felek között, figyelmeztetve, hogy könnyen polgárháborús helyzet állhat elő az országban. Manszúr Hadi azonban a főváros, Szanaa elhagyásához kötötte a párbeszéd megkezdésének lehetőségét a huszikkal, valamint kijelentette, hogy csak semleges területen hajlandó tárgyalni.

Káply Mátyás

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »