Ukrán válság: Állítólag kivonták a nehézfegyvereket

A kelet-ukrajnai szakadárok vezetői és az ukrán hadsereg illetékesei szombat estig egyaránt bejelentették, hogy csapataik befejezték nehézfegyvereik kivonását az ütközőzónából. A minszki megállapodás értelmében ugyanis ezen a napon járt le a művelet befejezésének határideje – mindkét oldalon kételkednek ugyanakkor abban, hogy a másik fél igazat mond.

Eduard Baszurin, a donyecki szeparatista erők parancsnokhelyettese ugyancsak bejelentette, hogy az oroszbarát erők befejezték a nehézfegyverek visszavonását a frontvonalról a Minszkben megkötött újabb tűzszüneti megállapodásnak megfelelően. A szakadár vezető kijelentette: eddig összesen 26 gránátvetőt távolítottak el a megállapodásban rögzített sávból, és azokat – fogalmazott – olyan helyekre szállítják, ahol már vannak korábban elhelyezett hadianyagok.

Valentin Fedicsev, az ukrán „terrorellenes hadművelet” (ATO) parancsnokságának szóvivője szombaton este ugyancsak bejelentette, hogy az ukrán hadsereg befejezte a nehézfegyverzet visszavonását.

Az AP hírügynökség szerint ugyanakkor az említett időpontig egyetlen „független” forrás sem erősítette meg a két fél állításait. Ráadásul mind Kijevben, mind a szakadárok által ellenőrzés alatt tartott területen valótlannak nevezték a másik oldalnak a nehéz fegyverek kivonására vonatkozó állításait. A TASZSZ által idézett Baszurin azt mondta, hogy az ukrán katonák szombatra virradóra tizennégy alkalommal nyitottak tüzet a felkelőkre a donyecki repülőtér közelében, ráadásul – mint hozzátette – 122 milliméteres aknavetőkből is tüzeltek.

Ugyanakkor Kijevben hírszerzési információk alapján már pénteken azt mondták, hogy a szakadárok csak színlelik a nehézfegyverek kivonását, nem a kijelölt területre csoportosítják át azokat, hanem olyan helyekre, ahonnan akár félóra alatt visszaállíthatják azokat a korábbi állásokba.

MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »