Milyen lesz a hrivnya árfolyama az IMF-hitel után?

Az IMF-hitel folyósítása után a dollár ukrajnai árfolyama 23–25 hrivnya körül mozog majd, s nem 20–22 hrivnyán, amint korábban Valerija Hontareva, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) elnöke ígérte – írja a Korreszpondent a Forex Club információs elemzőközpont szakértőire hivatkozva.

Az elemzők szerint a hrivnyát nem lehetetlen letornászni egy rövid időre a 20–22 hrivnya/dollár szintre, akár még az IMF-hitel folyósítása előtt is. Ehhez az NBU a monetáris eszközök egész fegyvertárát bevetheti, például 30 százalékra emelheti a leszámítolási kamatlábat a hrivnya likviditásának lekötése érdekében. Azonban nem lehet hosszabb ideig megtartani a dollárt a 20–22 hrivnyás árfolyamon az IMF pénze nélkül.

Ugyanakkor az elemzők szerint az IMF-hitel is csupán egy ideiglenes „biztonsági légzsák” Ukrajna számára arra az időre, amíg be nem indul az ország gazdasága.

„Ha nem kezd működni az országnak a háborús cselekmények, az indokolatlanul magas költségvetési kiadások, a reformok hiánya által kikezdett gazdasága, a hitel csupán egy lélegzetvételnyi szünetet jelent majd az újabb devalváció előtt. Ezért értékeléseinkben a 23–25 hrivnya/dollár árfolyamhoz tartjuk magunkat, mint amolyan irányzékhoz a jelenlegi adatok ismeretében” – írják a szakértők.

A Korreszpondent emlékeztet, hogy Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa március 2-án megvitatott és elfogadott egy sor, a 2015. évi állami költségvetéshez benyújtott módosítóindítványt. Mint írják, ez volt a feltétele az ország bővített finanszírozásának az IMF részéről. A módosított költségvetésben a kormány 2015-ben 5,5 százalékos GDP-csökkenéssel és 26 százalékos inflációval számol.

Kárpátinfo.net

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »