Irán: hangosan folytatódott a nukleáris történet

Tartalmasan telt a hét első fele az Iránnal folytatott nukleáris tárgyalások terén. Amíg az Egyesült Államok és Irán képviselői a svájci Montreuxban dolgoztak a március végéig leszögezendő megállapodás kényes kérdésein, addig Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai Kongresszus előtt mondta el véleményét az Iránnal folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban.

Egy nappal Benjamin Netanjahu washingtoni beszéde után, az USA és Irán képviselői egy újabb háromnapos találkozót fejeztek be a nukleáris kérdésekről. John Kerry amerikai és Javad Zarif iráni külügyminiszter hétfő óta több mint tíz órát egyeztettek egymással Montreuxban.

„Tettünk néhány lépést előre, de még sok probléma megoldása vár ránk”, idézett egy Kerryvel utazó magas rangú amerikai hivatalnokot a Reuters. „A megállapodás bejelentése helyett ma csak intenzív munkával, némely előrelépéssel és a továbbiakban is megoldandó problémákkal tudunk szolgálni”, tette hozzá az amerikai forrás. 

A tárgyaló felek november végén március 31-ét jelölték meg az egyezmény politikai részének határidejeként, így kevesebb mint egy hónap maradt hátra a legfontosabb nézeteltérések elsimításáig. Bár egyik fél sem kívánja a nukleáris tárgyalásokat újból meghosszabbítani, az USA és Irán képviselői legközelebb csak március 15-én találkoznak, feltehetően Genfben. Ekkor már jelen lesznek az EU képviselői is.

Az iráni nézőpont

„Haladtunk, de sok van még hátra”, válaszolta Zarif arra a kérdésre szerdán, hogy produktív volt-e a montreuxi találkozó, írta az al-Jazeera. 

Bár a tárgyalásokkal kapcsolatban Zarif optimistának tűnt, egy nappal korábban élesen bírálta Barack Obama kijelentését, miszerint Iránnak legalább tíz évre fel kell függesztenie a „kényes” nukleáris tevékenységét, hogy megszülethessen az átfogó megállapodás. 

„Irán nem fogad el semmilyen túlzó és illogikus követelést” idézte az iráni külügyminiszter szavait az iráni Fars hírügynökség. „Obama elfogadhatatlanul és fenyegetően fejtette ki véleményét”, tette hozzá Zarif a Fars szerint. A külügyminiszter ettől függetlenül változatlanul folytatta a tárgyalásokat Kerryvel. 

Zarifhoz hasonlóan, Hasszán Rohani iráni elnök szerdán kijelentette, hogy bár Irán hajlandó még jobban átláthatóvá tenni a nukleáris programját, egy olyan egyezményt, amely megsértené Irán jogait, nem fognak elfogadni.

Az elnök azt is kifejtette, hogy a nukleáris tárgyalások sikeres lezárása segítheti nemcsak a régió, de a világ stabilitásának „visszaállítását” is. Rohani reményei szerint az Iránnal tárgyaló hatok „felismerik majd a régió kritikus helyzetét és megfelelően viszonyulnak majd az iráni nukleáris programhoz”, olvasható az iráni IRNA-n.

Netanjahu keddi beszédét Marziyeh Afkham, az iráni külügyminisztérium szóvivője, „álnok műsornak” és a közelgő izraeli választások kampányának részeként titulálta. „Netanjahu folyamatos hazugságai a békés iráni atomprogram céljairól mára eléggé unalmassá váltak”, mondta a szóvivő.

Netanjahu „titkos” üzenete? 

Bár az izraeli miniszterelnök beszéde élesen kritizálta az Obama-kormány tárgyalási céljait és stratégiáját Iránnal kapcsolatban, a Foreign Policy elemzése felhívja a figyelmet egy jelentős változásra Netanjahu mondandójában.

Tavaly februárban Netanjahu még azt állította, hogy az egyetlen módja egy iráni atombomba megakadályozásának „nulla urándúsítás, nulla centrifugák és nulla plutónium” engedélyezése Teherán számára, legfőképpen Irán területén belül.  

Netanjahu követelései közül viszont ez idén már elmaradt. Kerry egyik volt közel-keleti tanácsadója szerint az izraeli miniszterelnök ráébredt arra, hogy mára már nem elérhető cél Teherántól megvonni az urándúsítás teljes jogát.

Az iráni program teljes leállítása helyett Netanjahu sokkal inkább a program lefagyasztásának hosszát kritizálta, a miniszterelnök szerint ugyanis bár tíz év hosszúnak tűnhet politikailag, egy ország számára csak egy „szempillantás”.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az izraeli miniszterelnök örülne bármilyen megállapodásnak, ami nem tiltja meg Teherán számára az érdemleges nukleáris fejlesztést, ellenben arra utal, hogy az Iránnal kapcsolatos pozitívabb nemzetközi hangulat miatt Netanjahunak is változtatnia kell, hátha így sikerül befolyásolnia a tárgyalások menetét. 

Vágner Krisztián

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »