Elfogadták az emberi jogi stratégiát

A szlovák kormány tegnap elfogadta a jobbról és balról sokat kritizált emberi jogi stratégiát. A Szövetség a Családért petíciót indított, a család védelméről szóló kormánystratégiát akar. A stratégia elkészítését felügyelő Miroslav Lajčák szerint az anyag elfogadása nem változtat az eddigi jogálláson, tudósít az Új Szó.

A kabinet több hónapnyi halogatás után rábólintott az emberi jogi stratégiára. Ennek készítése még 2012-ben kezdődött, és rendkívül heves vitákat szült. Konzervatív szervezetek szerint az anyag túl liberális, ráadásul az ő véleményüket nem vették figyelembe, liberális szervezetek szerint viszont a dokumentum nagyon óvatosan fogalmaz, ráadásul kérdéses, hogy mit sikerül belőle végrehajtani. A dokumentum célja az lenne, hogy Szlovákia megnevezze és fokozatosan végrehajtsa azokat az intézkedéseket, amelyekre a korábban ratifikált nemzetközi egyezményekben garanciát vállalt a kisebbségi és az emberi jogok terén. A liberális civil szervezetek küldöttei próbáltak valamilyen konkrét feladatokat megszabni a kormánynak akciótervek formájában, az állami tisztviselők viszont megelégedtek volna azzal, ha a jelentést megállapítások sora alkotja. Rudolf Chmel (Híd), a Radičová-kormány miniszterelnök-helyettese szerint egy általános keretet hagyott jóvá a kormány, melynek megvalósítása, illetve a gyakorlatba való átültetése az egyes minisztériumokra hárul. Kisebbségi miniszterelnök-helyettesi poszt nélkül pedig illuzórikussá válik a dokumentumban foglaltak teljesítése. A stratégia elkészítését felügyelő Miroslav Lajčák szerint az anyag elfogadása nem változtat az eddigi jogálláson. A külügyminiszter úgy véli, a dokumentum előkészítése rámutatott, a szlovák társadalom még nem áll készen arra, hogy az emberi jogokról vitázzon, a társadalomból hiányzik a tolerancia. „A legnagyobb tanulság az, hogy az emberi jogokkal kapcsolatos nemzetközi dokumentumokat Szlovákia is elfogadta, de a benne foglaltakat csak minimális mértékben ülteti át a gyakorlatba” – vallotta be Lajčák. A Szlovákiai Püspöki Konferencia sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egyetlen észrevételüket sem dolgozták be a dokumentumba, ezért azt hiányosnak tartják. Anton Chromík, a Szövetség a Családért ernyőszervezet tagja szerint több mint száz szervezet tiltakozott a dokumentum kidolgozása ellene. Szerették volna, ha belekerül például a vallásszabadsághoz való jog, a szülők jogai, az élet védelmére és a lelkiismereti szabadságra vonatkozó jog. A szervezet azzal sem ért egyet, hogy a stratégia egyenlő jogokat sürget az élettársi viszonyban élőknek. Úgy vélik, a regisztrált partneri kapcsolat magával vonja az egynemű párkapcsolatban élők örökbefogadásának lehetőségét, ezt szerintük több nemzetközi példa is alátámasztja. Szerintük elfogadhatatlan, hogy egy általános emberi jogi stratégia nagy része csak a melegekkel foglalkozik, míg más társadalmi csoportokról alig van benne szó. Petíciót indítottak a stratégia elfogadása ellen, melyet egy nap alatt több mint 12 ezren írtak alá. A Szövetség a Családért azt kéri a kormánytól, hogy a tegnap jóváhagyott dokumentum helyett a család védelmében dolgozzon ki stratégiát.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »