Strasbourghoz fordul Tamás Ilona

Jogorvoslat megvonása és a magánélet ellehetetlenítése címén beadvánnyal fordult tegnap a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) a 103 éves Tamás Ilona, akit 2011-ben fosztottak meg szlovák állampolgárságától.

Tamás Ilona azért döntött úgy, hogy nemzetközi jogi fórumhoz fordul, mert jogi tanácsadói szerint az Alkotmánybíróság (AB) tavaly szeptemberi határozata után a Szlovákiában lehetséges összes jogorvoslati lehetőség kimerült számukra. Az AB tavaly szeptemberben, többéves halogatás után érdemi döntés nélkül zárta le az ügyet. Parlamenti képviselők egy csoportja fordult még 2011-ben a testülethez, hogy hatálytalanítsa a Fico-féle állampolgársági ellentörvényt, ám az AB arra hivatkozva utasította el a beadványt, hogy nem volt meg a minimális szavazati többség a plénumban, mivel 13 helyett átmenetileg csak 11 bírája van a testületnek. Az állampolgárságuktól megfosztottak már az AB határozathozatalát követően jelezték, hogy nemzetközi fórumokhoz fognak fordulni. A döntés azért most született meg, mert az AB a napokban kézbesítette – közel fél év után – az érintett képviselőknek a határozatot. „A beadvány legfőbb jogi érve, hogy azzal, hogy nem döntött a szlovák AB, Szlovákia megszegte azt az Európai Emberi Jogi Egyezményben foglalt szabályt, amely szerint minden jog elvonása esetén jogorvoslati lehetőséget kell biztosítani az ügyfélnek” – mondta az MTI-nek Lomnici Zoltán, a beadvány előkészítője. „Két esetben már elutasították a keresletet. Teljesen más megközelítéssel próbáltuk megírni a beadványt” – mondta lapunknak Gál Gábor (Híd) képviselő. Szerinte azóta két fontos változás történt: egyrészt az AB már említett elutasító döntése, valamint a belügyminisztérium év eleji rendelete, amely sajátos módon próbálja rendezni az állampolgársági kérdést. „Ez a két történet segíthet abban, hogy más elbírálásban részesüljön” – tette hozzá Gál Gábor. Mivel a strasbourgi bírósághoz évente több tízezer beadvány érkezik, s a testületet nem köti határidő ezek elbírálásában, Tamás Ilona beadványához soron kívüli elbírálást is kértek. „Több okból kifolyólag is lehet sürgősségi eljárást kérni, az egyik ilyen lehet a kor. Ilonka néni nagyon idős, erre is lehetőségünk van felhívni a strasbourgi bíróság figyelmét” – fejtette ki Gál Gábor. „Ilonka néni tisztában van azzal, hogy az ügyet két ország vitájának tekinti az Európai Tanács és az Európai Unió, és ezért nem akarnak beavatkozni, de mivel hazai jogorvoslati lehetőség nincs, azt a döntést hozta, hogy így folytatja a küzdelmet” – mondta Lomnici. A 2010-ben elfogadott Fico-féle ellentörvény alapján februárig már 984-en veszítették el szlovák állampolgárságukat, köztük több tucatnyian a magyar állampolgárság megszerzését követően.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »