Izraeli félelmek a török-szaúdi közeledés kapcsán

Yuval Steinitz izraeli miniszter szerint a szaúdi-török közeledés átrajzolja a térség viszonyait, amely káros Izrael érdekeire, és a mérsékelt erők helyett a radikálisok emelkednek fel az arab világban. A lépés hátterében az állhat, hogy Szaúd-Arábia számára kulcsfontosságú a jelenlegi regionális helyzetben a pozitív kapcsolatok kialakítása.

Az izraeli vezetés aggodalmát fejezte ki a Törökország és Szaúd-Arábia közti közeledés jeleivel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy az hátrányosan érinti Izrael stratégiai környezetét, írja a Middle East Monitor.

A stratégiai és hírszerzési miniszter, Yuval Steinitz a két fél közti közeledésre reflektálva többször is úgy nyilatkozott, hogy mindenféle regionális átrendeződés Izrael érdekeit fenyegeti.

A Hebrew Rádiónak adott nyilatkozatában a miniszter figyelmeztett, hogy a török-szaúdi pozitív viszony „a mérsékelt tábor eltűnésével és a szélsőséges tábor megerősödésével fog járni az arab világban.” Hozzátette, hogy még veszélyesebb ez a közeledés, amennyiben Szaúd-Arábia részéről ez az új szövetség Recep Tayyip Erdogan török elnökkel egyfajta válasz Irán megerősödésére.

Steinitz emellett kritizálta az Egyesült Államokat is amiatt, hogy nem elég határozottan lép fel a térségben, és ezzel az arab államokat arra ösztönzi, hogy más alternatívák felé nyúljanak. A miniszter ugyanakkor bízik abban, hogy Amerika újragondolja térségbeli szerepét és nem fogja engedni a regionális egyensúly olyan szintű változását, amely mind Izrael, mind az Egyesült Államok érdekeit fenyegeti.

Tsvi Mzal egykori egyiptomi nagykövet a kapcsolatok normalizálódása kapcsán arra figyelmeztett, hogy az fenyegeti Egyiptom jelenleg amúgy is problémákkal küszködő, Abdel Fattah al-Sziszi vezette rezsimét.

Mzal szerint a török hadihajók állomásozása Jeddah (Szaúd-Arábia) kikötőjében arra készteti a szaúdi vezetést, hogy javítsa kapcsolatait Törökországgal. Hozzátette, hogy a huszi hatalomátvétel Jemenben továbbá arra sarkallhatja Izraelt, hogy jó kapcsolatokat építsen ki Törökországgal.

Az egykori nagykövet emellett kiemelte, hogy Szaúd-Arábia úgy érzi, hogy hiába fektetett bele al-Sziszi egyiptomi rezsimébe, a jelenlegi regionális helyzet közepette (Iszlám Állam, huszik Jemenben, Irán erősödése) szükség van további pozitív kapcsolatok kialakítására is. Ebbe a képbe illeszkedik bele Törökország is, amely szintén nem akarja a síiták jelentős megerősödését a térségben.

Mzal felhívta a Nyugat figyelmét, hogy óriási szükség van az egyiptomi rezsim támogatására, hogy megelőzzék annak összeomlását. Ez a lépés egyébként is a nyugati hatalmak térségbeli stratégiai érdekeit szolgálná, hangsúlyozta az egyköri nagykövet.

Káply Mátyás

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »