Nincs értelme szavazni menni?

A szombati sikertelen népszavazás rámutatott arra, hogy Szlovákia lakosságának épp elég esze van arra, hogy eldöntse, van-e értelme szavazni menni – véli az SaS pártja. Minderről az Új Szó számolt be. A vasárnapi sajtótájékoztatón Martin Poliačik, a Szabadság és Szolidaritás politikusa elmondta, hogy eljött az az idő, amikor újra lehet tárgyalni a Vatikánnal a szerződéseket, s így nem csak anyagilag, de rendszerileg is le kell választani az egyházat az államról. „Legalább is szűkíteni kellene a katolikus egyháznak ítélt előjogokat azért, hogy Szlovákiában többféle nézet is létezzen, azaz egy világnézet és annak gyakorlata ne álljon a többi felett.” – jelentette be Poliačik. A párt által kidolgozott elemzés szerint szinte lehetetlen megszüntetni a Vatikánnal kötött szerződéseket, egyetlen esély a tárgyalás.

Richard Sulík úgy vélte, hogy a szombati népszavazás eredményei egyértelműen a szervezők vereségéről tanúskodik. Volt azonban négy pozitív tanulsága is – azaz a nép el tudja dönteni, miért érdemes szavazni, s mitől jobb távol maradni. Sulík számára a második tanulság, az a magyar kisebbség többé-kevésbé teljesen figyelmen kívül hagyta a népszavazást, ahogy Szlovákia elitje is. A referendum megmutatta, hogy a katolikus egyház hatása sokkal gyöngébb, mint azt gondolni lehetett, illetve, hogy felmerülhet egy párbeszéd arról, hogy az egyházat teljesen el lehet választani az államtól.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »