Iszlám Állam: folytatta a légitámadásokat Jordánia

Folytatta légitámadásait az Iszlám Állam (IÁ) ellen Jordánia csütörtökön, egy nappal azután, hogy II. Abdalláh király bosszút fogadott a fiatal jordániai pilóta, Maáz al-Kasszaszbe élve elégetéséért.

Több tucatnyi harci repülőgép támadta az IÁ által uralt szíriai területeket, lőszerraktárakra és kiképzőtáborokra is csapásokat mértek – mondta a védelmi szervek egyik tisztviselője.

II. Abdalláh király szerdán ígéretet tett arra, hogy megbosszulja a meggyilkolt pilótát, és úgy nyilatkozott, hogy Jordánia válaszképpen kíméletlenül fellép az IÁ ellen, mivel az nem csak az ország, hanem az iszlám és annak értékeinek ellensége is.

Csütörtökön a pilóta családját az Ammántól száz kilométerre lévő Karak mellett a király, Abdulláh Enszúr miniszterelnök, és más magas rangú tisztviselők látogatták meg, hogy részvétüket nyilvánítsák. Szerdai beszédében az uralkodó mártírnak nevezte al-Kasszaszbét, és hangsúlyozta, nem engedhetik, hogy halála hiábavaló legyen.

A nap folyamán több ezer jordániai fejezte ki részvétét a régióban, ahonnan a huszonhat éves főhadnagy származik. A terület a Hasemita uralkodóháznak egy fontos bázisa, amit az királyi családhoz hűséges törzsek laknak.

Washingtonban a kongresszus befolyásos politikusa már javasolták a királyság katonai támogatásának erősítését. Jelenleg az Egyesült Államok évi egymilliárd dollárt folyósít Jordániának, hogy segítsék a gazdaságot és katonaságot.

Közben a jordániai hatóságok csütörtökön elengedték a börtönből az egyik legbefolyásosabb jordániai radikális iszlamista vezetőt, Abu Mohammed al-Makdiszit. A hitszónok szabadon engedésének okait nem tette közzé Ammán. Egy biztonsági tisztségviselő mindenesetre úgy nyilatkozott, hogy al-Makdiszi várhatóan elítéli és a „hit értékeivel” ellentétesnek minősíti a jordániai pilóta meggyilkolását. A befolyásos hitszónok Abu Muszab az-Zarkávi iraki al-Kaida-vezér egyik szellemi mentora volt.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »