Mégis bíróságra kell mennie Malina Hedvignek

Hétfőn megszüntette a kerületi bíróság a járási bíróság döntését, amellyel az tavaly decemberben elutasította a főügyészség Zsák-Malina Hedvig ellen hamis tanúzás miatt benyújtott vádindítványát – számolt be róla az Új Szó Online.

A döntés zártkörű tárgyaláson született, az indoklást még nem hozták nyilvánosságra. „A Nyitrai Kerületi Bíróság visszaadta az ügyet a járási bíróságnak” – tájékoztatta lapunkat Mário Pivarči, a bíróság szóvivője. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a járási bíróságnak nincs más választása, mint kitűzni a tárgyalást. A járási bíróság tavaly decemberben azzal az indoklással utasította el a Zsák-Malina ellen hamis tanúzás miatt emelt vádat, hogy sérült a vádlott védelemhez való joga. Az ügyészség ugyanis nem fordíttatta le magyar nyelvre a vádiratot, holott Hedvig erre magyar állampolgárként a büntető perrendtartás alapján jogosult. Önként ugyan lemondhatott volna a jogáról, viszont az ügy aktájában nyoma sincs annak, hogy az ügyész erről felvilágosította volna. Hedvig ügyvédje a tavaly januári iratismertetésen és a vádindítvány benyújtását követően is kérte a vádirat magyarra fordítását. A bíróság novemberben küldte el a főügyészségnek az erre vonatkozó kérvényét, de azt a választ kapta, hogy a vádhatóság nem jogosult erről dönteni, mivel csak egy a perben álló felek közül. Az elsőfokú bíróság döntése ellen a főügyészség még decemberben panaszt emelt, erről döntöttek most másodfokon. Mivel eljárásbeli hiányosságok már nem akadályozzák a pert, a hamis tanúzás ügyében várhatóan heteken belül kitűzik a tárgyalást.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »