Újabb kémbotrány dagad Macedóniában

A tavaly október elején a 17 személy elleni jogerős ítélettel lezárult kiszivárogtatási per után újabb, ezúttal erőteljes politikai felhangot kapó pengeváltás borzolja a macedón közvéleményt -számol be egybehangzó forrásokra hivatkozva a BalkanInsight.com hírportál. A zűrzavaros, ingatag viszonyokra való tekintettel ugyanakkor a kormány saját ellenfeleivel való leszámolásának árnyéka is rávetül a legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokraták vezetőjének meggyanúsítására.

Zoran Zaev-et Nikola Gruevski, Macedónia 2006 óta hivatalban lévő miniszterelnöke szombaton televíziós üzenetben puccskísérlettel és kémkedéssel vádolta meg, amelyet minden főbb állomás azonos időben sugárzott országszerte. A baloldali politikus mellé további három lehetséges elkövető kerülhet a vádlottak padjára, köztük Zoran Verusevski, a titkosrendőrség volt főnöke is, aki immáron egy hete előzetes letartóztatásban ülve várja az újabb fejleményeket. Az összes gyanúsított útlevele a lehető legrövidebb időn belül bevonásra került.

Zoran Zaev és pártja, az SDSM (Socijaldemokratski sojuz na Makedonija) természetesen azonnal tagadta a felhozott vádakat, s mint mondta, ez nem állítja meg őket a kormány sötét, piszkos ügyleteinek feltárásában, hozzájárulva ezzel Gruevski „sötét és bűnös” diktatúrájának megdöntéséhez. Elmondásuk szerint olyan bizonyítékok birtokába kerültek, amelyek alapján minden jel arra mutat, hogy kormányzati utasításra macedón polgárok ezreit figyelték meg az elmúlt időszakban. A legnagyobb baloldali tömörülés által kiadott közlemény szerint vezetőjük vegzálása és a készülőben lévő koncepciós per valódi célja az ellenzék, valamint a kritikus civil hangok megfélemlítése és elhallgattatása, éppen ezért legfőbb ideje lenne az Európai Unió erélyes közbelépésének is.

A BIRN hírportál által megszólaltatott Suad Misini politikai elemző véleménye szerint a „mesterségesen” keltett botrány pusztán csak kétségbeesett próbálkozás a kompromittáló anyagok kiszivárogtatásának megakadályozására, a vádpontok pedig nem többek „amatőr koholmányoknál”, amelyek egy komoly bíróság előtt biztosan nem állnák meg a helyüket. Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy Zaev-nek a kormányfővel való mindenfajta egyezkedés nélkül már régen ki kellett volna szivárogtatnia a megszerzett terhelő felvételeket.

A politológus az ország további destabilizálódásával számol a közeljövőben, ennek mértéke azonban nagyban függ majd a nyilvánosságra hozott információk súlyától. Az ellenzék már a tavalyi, március és április folyamán lezajlott általános, illetve elnökválasztások óta nem vesz részt a parlamenti munkában, mivel meggyőződésük szerint Gruevski választási csalásnak köszönhetően maradhatott hatalmon. A belpolitikai válság eszkalálódására és további aggodalomra adhat okot a miniszterelnök beszéde után a szociáldemokraták székháza előtt kirobbant tüntetés is, amelynek elfajulását csak a rendőri erőknek sikerült megfékezniük.

Kaszás Gábor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »