A Boko Haram újabb támadást indított Nigériában

Újabb támadást indítottak vasárnap hajnalban a Boko Haram iszlamista szervezet fegyveresei a stratégiai fontosságú Maiduguri északkelet-nigériai város ellen, amelynek bevételéért heves harcok folynak – közölték szemtanúk.

A beszámolók szerint a város déli részén zajlanak az összecsapások az iszlamista harcosok és a magánmilíciák támogatta kormányerők között. „Az egész város retteg, hogy mi lesz, ha a Boko Haram legyőzi a biztonsági erőket” – mondta egy helybéli.

A Boko Haram már január 25-én is megpróbálta bevenni Maidugurit, Borno szövetségi állam székhelyét, az iszlamista felkelés bölcsőjét, de akkor támadásukat visszaverte a hadsereg. Ugyanazon a napon a Boko Haram ellenőrzése alá vonta az onnan 130 kilométerrel északra fekvő Monguno városát és egy katonai bázist, aminek következtében mintegy ötezren, többségükben nők és gyerekek menekültek Maiduguriba.

Szakértők attól tartanak, hogy az iszlamisták a február 14-i elnökválasztás előtt fokozzák támadásaikat. A körülbelül egymilliós Maiduguri lakossága megkettőződött az elmúlt hónapokban, amint százezrével menekültek el az emberberek Borno városaiból és falvaiból az iszlamisták mészárlásai elől.

Hét és félezer katonát küld a Boko Haram ellen az Afrikai Unió

Hét és félezer fős katonai kontingenst hoz létre a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet vezette északkelet-nigériai felkelés leverésére az Afrikai Unió – közölte szombaton a szervezet béke- és biztonsági tanácsnak vezetője, Samil Chergui.

A katonai misszió felállításáról az 54 afrikai államot tömörítő unió kétnapos addisz-abebai csúcstalálkozóján határoztak. Négy nyugat-afrikai ország – Nigéria mellett Benin, Kamerun és Csád – már tavaly év végén megállapodott arról, hogy létrehoznak egy 3000 fős regionális katonai erőt a Nigéria északkeleti térségében tevékenykedő, de az utóbbi időben Kamerunban és Csádban is támadásokat végrehajtó szélsőséges szervezettel szemben.

Ezzel párhuzamosan a csádi-kameruni-nigériai hármas határ térségében szombaton a csádi légierő gépei támadást hajtottak végre a Boko Haram ellen. Két csádi gép a Nigéria területén fekvő Gamboru települést lőtte, amely hónapok óta a terrorszervezet kezén van.

Egy nappal korábban egy közeli, de már Kamerun területén lévő településen a csádi hadsereg összecsapott a Boko Harammal, az ütközetben az iszlamista szervezet 123 fegyverese és a csádi erők három tagja halt meg.

A határon átnyúló csádi támadásokat egy Kamerun és Csád közti kétoldalú megállapodás alapján hajtották végre az utóbbi ország fegyveres erői – közölte az Afrikai Unió.

A yaoundéi kormány kérésére a csádi hadsereg Kamerun északi részébe vezényelt január 17-én egy katonai egységet, hogy az ország saját hadseregével összefogva vegye fel a harcot az iszlamistákkal. A Kamerunban állomásozó csádi egység létszámát nem árulták el hivatalosan, de az AFP hírügynökség szerint 1500 és 2500 között lehet.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Csak tavaly novemberben több mint ötezer embert gyilkolt meg a szervezet Nigériában. A terrorszervezet egyre aktívabb a szomszédos országokban is.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »