Guantánamo visszaadását követelte Raúl Castro Washingtontól

A guantánamói amerikai haditengerészeti bázis visszaadását, az országra több mint ötven éve kivetett kereskedelmi embargó teljes feloldását és kártérítést követelt az Egyesült Államoktól Raúl Castro kubai elnök szerdán annak előfeltételeként, hogy a két ország normalizálja kapcsolatát.

Castro a Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) Costa Rica-i ülésén közölte, hogy „amíg ezeket a problémákat nem rendezzük, a diplomáciai közeledésnek semmi értelme”. 

Barack Obama amerikai elnök december 17-én jelentette be, hogy – szakítva az Egyesült Államok 1961 óta Kuba elszigetelésére törekvő politikájával – helyreállítja a két ország diplomáciai viszonyát, és enyhít a kommunista országra kivetett gazdasági embargón. Ugyanaznap Raúl Castro is bejelentette, hogy a két ország rendezi kapcsolatait. A múlt héten már meg is kezdődtek a hivatalos tárgyalások a viszony normalizálásáról, megtörténtek az első lépések a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok újjáélesztésére.

Szerdán azonban a kubai elnök úgy fogalmazott: „a diplomáciai kapcsolatok újrafelvétele a kezdete a kétoldalú viszony normalizálásának, mindez azonban nem lehetséges, amíg az embargó helyben van, amíg nem adják vissza a guantánamói haditengerészeti bázis által illegálisan elfoglalt területet”.

Egyúttal azt követelte, hogy az Egyesült Államok szüntesse be a Castro-rezsimet bíráló tévé- és rádióadások sugárzását, és fizessen „igazságos kártérítést népünknek az elszenvedett emberi és gazdasági károkért”.

Amerikai megfigyelők megjegyezték, igen valószínűtlen, hogy Washington a közeljövőben teljesítse ezen követeléseket.

Az Obama-kormány korábban azzal indokolta a nyitást, hogy a több mint fél évszázados elszigetelés nem érte el az 1961-ben kitűzött célt – a Castro-rezsim megdöntését -, viszont a blokád ledöntése olyan folyamatokat ösztökélhet, amelyek a gazdasági reform és az egypártrendszer lebontásának irányába hatnak majd. A törvényhozás mindkét házában többségben lévő Republikánus Párt vezető politikusai azonban élesen bírálták az elnöki tervet, és közölték, mindent megtesznek annak megakadályozása érdekében.

Kitekintő / MTI

Friss hírek