Egymilliós nagyvárosnak rontott neki a Boko Haram

A Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet tagjai vasárnapra virradóra támadást intéztek az északkelet-nigériai Borno szövetségi állam központja, Maiduguri ellen, összecsapva a hadsereg erőivel, miközben ezen a napon az afrikai országba várják az amerikai külügyminisztert.

Az iszlamista szervezet számára kulcsfontosságú Maiduguri bevétele, hiszen ennek a városnak központi szerepet szánna az általa kikiáltani szándékozott „iszlám államban”. A Boko Haram már eddig is jelentős területeket tart ellenőrzése alatt a szomszédos Adamawa és Yoba szövetségi államban. Fegyveresei január elején tizenhat falut és Baga városát égették fel a Nigéria északkeleti részén lévő Csád-tó partján, és bevették a Baga melletti katonai támaszpontot.   Nem ez volt a Boko Haram első véres támadása a környéken: tavaly novemberben a terrorszervezet tagjai 48 embert gyilkoltak meg. 2013 áprilisában a szélsőségesek 187 embert mészároltak le, és több mint kétezer lakóházat égettek fel a környéken. 

A mostani súlyos harcok a februári elnökválasztás előtt néhány héttel folynak, ezen újbóli megválasztásában reménykedik az ország államfője, Goodluck Jonathan. Szoros versenyben kell majd helytállnia, mivel az előrejelzések szerint nagy eséllyel indul fő ellenfele, Muhammadu Buhari volt katonai vezető is. 

Mindkét politikussal külön-külön akar tárgyalni John Kerry amerikai külügyminiszter, akit éppen vasárnap várnak a fővárosba, Lagosba. Megfigyelők szerint az amerikai diplomácia vezetője azért keresi fel a nyugat-afrikai államot, hogy felszólítsa mindkét jelöltet: hívják fel szavazóikat, hogy tartózkodjanak az erőszakos cselekményektől. 

A Boko Haram problémája is központi helyen szerepel majd Kerry tárgyalásain. Pénteken ugyanis a davosi fórumon felhívta a világ közösségének a figyelmét a terrorizmus elleni küzdelem fontosságára, és konkrétan említette a Boko Haramot is. 

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Csak tavaly novemberben több mint ötezer embert gyilkolt meg a szervezet Nigériában. A terrorszervezet egyre aktívabb a Nigériával szomszédos országokban is, így támadásokat hajtott végre Kamerun területén. Nigéria és öt másik nyugat-afrikai ország (Niger, Benin, Kamerun, Egyenlítői-Guinea és Csád) regionális katonai erő létrehozásáról kezdett tárgyalásokat a szélsőséges iszlamista szervezet elleni harc érdekében.

MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »