Túl drága a benzin: kutatodna a pénzügyminiszter

A szomszédos országokhoz képest jóval drágább szlovákiai üzemanyagok Peter Kažimírnak is szemet szúrtak. A pénzügyminiszter szerint az elkövetkező két hét folyamán a Slovnaft olajfinomító szakembereivel együtt vizsgálják meg, mit tehetnének az üzemanyagárak nagyobb mértékű csökkentéséért, írja az Új Szó. Tomáš Novotný, a Natankuj.sk elemzője szerint a drágább szlovákiai üzemanyag elsősorban a magasabb adókkal magyarázható. „Míg Szlovákiában a benzin literje után nagyjából 79 centet fizetünk az államnak, Magyarországon, Ausztriában és Csehországban ez 60 és 68 cent között mozog. Az adókat leszámítva már nem olyan nagy a különbség a benzinárak között” – állítja Novotný.

Kažimír ennek ellenére továbbra sem tervezi az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését. A pénzügyminiszter arra hivatkozik, hogy még az adók leszámítását követően is pár centtel drágább a benzin Szlovákiában, mint a szomszédos országokban, épp ezért javasolta a találkozót a Slovnafttal. „A haszonrés nálunk már nem lehetne alacsonyabb. Ha mégis csökkenne, ez nem lenne jelentősebb hatással a fogyasztói árra” – nyilatkozta Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője. Jozef Badida energetikai elemző szerint azt is érdemes figyelembe venni, hogy Szlovákiában nagyobb összeget kell fizetni az Állami Tartalékalapnak, ráadásul az üzemanyagokba nagyobb arányban kevernek bele biokomponenseket, ami szintén növeli a költségeket. „A kisebb szlovák piac nem vonzó a nagyobb cégek számára, így a konkurencia is kisebb, ami szintén hozzájárul a magasabb árakhoz” – vallja Badida.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »