Palesztina elveszítheti az amerikai forrásokat

Palesztina elveszítheti az Egyesült Államokból érkező éves pénzügyi támogatást, ha beperli Izraelt a Nemzetközi Büntetőbíróságnál (ICC), állította egy republikánus szenátor hétfőn. Palesztina tavaly decemberben adta be csatlakozási kérelmét az ICC-hez, és azóta aláírta a Római Egyezményt, amely a szervezet megalakításához vezetett.

Lindsey Graham amerikai szenátor kijelentette, hogy a mostani amerikai törvényhozás „megvonná a palesztinoknak szánt támogatást, ha beperlik Izraelt”, írta a Reuters. Graham hozzátette, hogy a palesztin lépést hihetetlenül sértőnek találja, mert az „eltorzítja az ICC szerepét”. Graham szerint már most az amerikai törvények része, hogy visszatartsák a pénzügyi támogatást egy esetleges per esetén. A palesztinok hivatalosan áprilisban csatlakozhatnak a Büntetőbírósághoz, de a tagságuk 2014 júniusáig lesz visszavezetve. Az Egyesült Államok és Izrael hevesen bírálta a palesztin csatlakozási kérelmet.

Bár az Obama-adminisztráció sem ismeri el Palesztinát, mint önálló államot, a demokrata kabinet egyelőre nem fenyegetett a támogatás megvonásával. Az Egyesült Államok évi négyszázmillió dollárral támogatja a Palesztin Hatóságot. Ennek megvonása veszélybe sodorhatja a palesztin területek önellátását.

Az ICC időközben egy előzetes kivizsgálást rendelt el esetleges háborús bűnök ügyében a palesztin területeken. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint „abszurd, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság figyelmen kívül hagyja a nemzetközi törvényeket és egyezményeket, amelyek szerint nincs a palesztinoknak önálló államuk és csak Izraellel való tárgyalásokon keresztül juthatnának egyhez. Az ICC szabályai egyértelműek: ha nincs állam, nincs ügy sem”, idézte Netanjahut az al-Jazeera. 

Az izraeli miniszterelnök szerint Izrael minden lépését óvatosan és megfontoltan mérlegeli egy független jogi rendszer. Netanjahu szerint emiatt az ICC döntése még lehetetlenebb, tekintve, hogy „Izrael jogosan védekezik palesztin terroristák ellen, akik folyamatosan követnek el többszörös háborús bűnöket”. 

A palesztin tagság tavaly júniusig való visszavezetése lehetővé teszi az ICC számára, hogy a tavaly lezajlott ötven napos háború ügyét kivizsgálhassák. Mahmud Abbasz palesztin elnök azután nyújtotta be az ICC-hez való csatlakozási kérelmét, hogy elveszített egy szavazást az ENSZ Biztonsági Tanácsnál az 1967 óta megszállt területekről való izraeli katonák mielőbbi kivonásáról. 

Graham arra kérte a palesztinokat, hogy gondolják át az ICC-tagságukat. Állítása szerint ő támogatja a palesztin államiságot, de elítéli a Büntetőbírósághoz való provokatív csatlakozást. Az Egyesült Államok és Izrael nem tagjai az ICC-nek.  

Vágner Krisztián

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »