Ukrajna, mint stratégiai prioritás

A Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország kormányai által létrehozott és működtetett Nemzetközi Visegrádi Alap (NVA) nem csak a V4-es országok közötti együttműködés szorosabbra fűzését támogatja. A pozsonyi székhelyű NVA olyan projektek megvalósulásában is részt vesz, melyek a környező országok civil társadalmának megerősítését és stabilitását támogatják.

A 2014-es év ukrajnai eseményei közvetve és közvetlenül is érintették a Visegrádi Együttműködés országait. Emiatt a négy ország nem csak külön-külön, de közösen is próbál szerepet vállalni az ukrán kérdés rendezésében. Erről született megállapodás december közepén Ukrajna fővárosában, ahol a cseh, a szlovák és a lengyel külügyminiszter, valamint a magyar külgazdasági és külügyminiszter-helyettes a két régió közötti együttműködés új lehetőségeiről állapodott meg. A találkozót kezdeményező szlovák külügyminiszter, Miroslav Lajčák szerint a V4 érdeke, hogy egy prosperáló, társadalmilag, politikailag és gazdaságilag is stabil ország váljon Ukrajnából, ebben azonban a V4-es országoknak is szerepet kell vállalniuk. A hatékonyabb munka érdekében a négy ország felosztja egymás között a feladatokat: Szlovákia az energiabiztonság és a védelem területén, Csehország pedig a civil társadalom, a média és az oktatás területén megvalósítani kívánt reformokban segít majd. Lengyelország a decentralizáció és a közösségi finanszírozás reformjait, míg Magyarország a kis- és középvállalatok munkáját támogatja majd.

A visegrádi országok külügyminisztereinek januári találkozóján született döntés értelmében az Ukrajnában megvalósítani kívánt projektek a Nemzetközi Visegrádi Alap prioritásai közé tartoznak majd 2015-ben. Erről az NVA ügyvezető igazgatója, Karla Wursterová tájékoztatta a TASR szlovák hírügynökséget. Wursterová hozzátette, hogy az NVA a stratégiai programok keretében a már megkezdett reformok és az európai felzárkózás folyamatát szakmai szemináriumok és konferenciák megrendezésének támogatásával segíti majd. 

Mindezek mellett az Alap forrásokat összpontosít a visegrádi országok és Ukrajna közötti, az energetikai biztonságot szolgáló, a források hatékony és fenntartható felhasználását segítő tapasztalatcserék, valamint a tapasztalatcserét előmozdító projektek megvalósítására is. “A Visegrádi Stratégiai Program idei prioritásai tükrözik a V4 országok eltökéltségét abban, hogy segítséget nyújtsanak keleti szomszédjuknak a jelenlegi, ukrajnai válság közepette” – tette hozzá Wursterová. Az ügyvezető igazgató szerint a NVA idei, fokozottabb Ukrajna felé irányuló támogatása szerves folytatása az Alap előző évi törekvéseinek. “A NVA huszonhárom, a V4 országok demokratikus átmenetére vonatkozó tapasztalatai átadását szolgáló, több mint 1,3 millió euróból megvalósuló projektjéből 15 irányult az ukrajnai demokratizálódási folyamatok elősegítésére. Ezen kívül 2014-ben a 2013. évi hatvanról százra emeltük országaink egyetemein az ukrán egyetemisták és tudósok számára biztosított, ösztöndíjjal támogatott szemeszterek számát” – tájékoztatott az igazgató asszony.

Az Ukrajnába irányuló támogatás részeként valósult meg a NVA által, a Keleti Partnerség országaiban, az állami és a közszférában dolgozó tisztviselők számára indított képzési program bevezető fázisa is, melynek során – elsőként – ukrán tisztviselők érkeztek a visegrádi országokba tapasztalatokat szerezni. Miként azt az Alap vezetője elmondta, “a NVA támogatásával az ukrán közszférában dolgozó, huszonhárom tisztviselő egyhetes képzése valósult meg a visegrádi országokban.”

Az utóbbi időszakban több oldalról is kritizálták a Visegrádi Együttműködést, amiért az Ukrajnában zajló eseményekkel kapcsolatban nincs közös koncepciójuk és egységes álláspont kialakítására sem képesek. Mindezek ellenére azonban jól látható, hogy néhány területen, mint amilyen az oktatás, a civil társadalom fejlesztése és a demokratizálódás, a visegrádi országok közös erőfeszítéssel fontos eredményeket értek már el. Ebben egyre nagyobb szerepet kap a Nemzetközi Visegrádi Alap és az általa biztosított széleskörű, civil kezdeményezéseket támogató lehetőségei, melyek sikeressége és hatákonysága a V4 együttműködésben rejlő lehetőségeket is egyre láthatóbbá és érzékelhetőbbé teszik.

Vass Ágnes

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »