Erdogan kritizálja a Charlie Hebdot

Recep Tayyip Erdogan elnök kifejezte nem tetszését a hetilap muszlimokat kigúnyoló karikatúrái miatt. A török elnök szerint van határa a sajtószabadságnak is, és tiszteletben kell tartani az egyén vallási hovatartozását.

Recep Tayyip Erdogan török elnök éles szavakkal illette a francia Charlie Hebdo szerkesztőségét annak az iszlámmal szembeni provokatív karikatúrái miatt. Erdogan szerint a hetilap gyűlöletet kelt, és gerjeszti a rasszizmust, olvasható az al-Jazeera portálján.

„Ez a magazin állandó jelleggel provokatív publikációkat tesz közzé muszlimokról, keresztényekről, mindenkiről”, mondta a török elnök Isztambulban egy üzletemberekkel folytatott tárgyalás során pénteken.

„Ez nem szabadság. Ez csak utat nyit a terrornak a mások személyes szférájába való beavatkozás által. Óvakodnunk kell ettől. Nem létezik korlátlan szabadság”, fogalmazott Erdogan.

Miután múlt szerdán fegyveresek tizenkét embert öltek meg a Charlie Hebdo szerkesztőségében, a magazin első alkalommal jelentette meg újabb számát, amelyen Mohamed próféta található a címlapon. Ez számos muszlim ellenérzését kiváltotta újfent, mivel az iszlám tiltja a próféta ábrázolását.

A török elnök kijelentette, hogy a muszlimok tiszteletet várnak el a próféta iránt ugyanúgy, ahogy a keresztények és a zsidók is elvárják a muszlimoktól. 

„Lehetnek ateisták is. Ha azok, akkor is tisztelniük kell azt, amiben hiszek. Ha nem tisztelik, az provokáció, ami jogszerűen büntethető. Amit ők tesznek, az gyűlöletet kelt, és gerjeszti a rasszizmust”, érvelt Erdogan.

Törökországban a Cumhuriyet, a Sozcu, a Yurt napilapok és a T24 liberális szellemiségű hírportál jelentette meg a párizsi Charlie Hebdo legújabb kiadványát. Erdogan elmondta, hogy a karikatúrák publikálása a túlnyomorészt muszlimok lakta Törökországban jogellenesnek minősül.

Káply Mátyás

Friss hírek