Demokratikus paktumot javasolnak a liberálisok

A stabilitási és növekedési paktum mintájára demokratikus kormányzási paktum és demokratikus szemeszter létrehozását javasolják az európai liberálisok. Az ALDE elképzelései szerint a bécsi alapvető jogok ügynöksége valamennyi tagállam esetében éves jelentést készítene a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok helyzetéről, és szükség esetén ez lenne az alapja egyes kormányok elleni fellépésnek.

Demokratikus kormányzási paktum (DGP) létrehozására tett javaslatot kedden az Európai Parlament liberális frakciója, a javaslatot előterjesztő Sophie in,t Veld alelnök szerint azért, hogy „Európa az értékek valódi közösségévé váljék”.

A liberálisok javaslata szerint a demokratikus kormányzási paktumnak ugyanazzá kell válnia a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok területén, mint ami a stabilitási és növekedési paktum az eurózóna számára. „A kezdeményezésről már jóval a párizsi események előtt döntés született, de a pillanat nem is lehetne kedvezőbb. Meg kell védenünk a demokráciát az EU-n belül az erodálástól” – indokolta a kezdeményezést a holland liberális képviselő.

Az ALDE-csoport elképzelései szerint a demokratikus kormányzási paktum az európai szemeszterhez hasonló éves ciklus formájában működne. A tagállamokban és EU-szinten a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok helyzetének nyomon követését a bécsi székhelyű Alapvető Jogok Ügynökségére (FRA) bíznák, amely minden évben jelentést tenne közzé az elvek érvényesüléséről az EU valamennyi tagállamában.

A jelentéseket az uniós intézményekben és a nemzeti parlamentekben is megvitatnák – in,t Veld szerint – egyfajta állapotfelmérést tartva a demokrácia és a jogállamiság helyzetéről az Unióban. Amennyiben úgy találnák, hogy egyes tagállamokban veszélybe kerülnek a demokratikus értékek, a képviselő szerint az Alapvető Jogok Chartája és az EU-szerződés 2-ik (alapértékeket felsoroló) cikke elég erős jogi alapot teremtene ahhoz, hogy az Európai Bizottság eljárást kezdjen a szóban forgó országokkal szemben.

A javaslat értelmében a demokratikus kormányzási paktumnak a stabilitási és növekedési paktumhoz hasonlóan lenne megelőző és korrekciós szakasza, és ahogy a költségvetési szabályok megsértése esetén, a legvégső fegyelmezési eszköz az EU-szerződés 7-ik cikke szerinti eljárás élesítése lenne, ami végső esetben egy tagállam szavazati jogának a felfüggesztését is eredményezheti.

Az ALDE-csoport alelnöke szerint ilyenformán a 7-ik cikk nem lenne többé nukleáris opció, hanem egy megfelelő eszköz, amit szükség esetén könnyebb lenne alkalmazni.

Sophie in’t Veld emlékeztetett rá, hogy az eurózónában sem törődtek a birtokon belül lévő országok a költségvetési fegyelem fenntartására vonatkozó szabályok betartásával, mígnem megszigorították és szankcionálhatóvá tették ezt a magatartást. Úgy vélte, hogy hasonlóra a demokratikus értékek és a jogállamiság esetében is szükség lenne.

A liberálisok hivatalosan kedd este ismertetik kezdeményezésüket Frans Timmermans első alelnökkel, aki a Juncker-bizottságban többek között az alapvető jogi charta betartásáért és a jogállamiságért is felelős.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »