Elemében érzi magát a holland szélsőjobb

A holland Szabadságpárt vezetője szerint a Charlie Hebdo magazin munkatársai ellen elkövetett merénylet csak a kezdet, amennyiben az európai politikai elit képtelen feladni „a politikai korrektség logikáját”, szinte biztos a további vérontás.

Míg a Charlie Hebdo szatirikus lap elleni terrorcselekmény az egész világot megdöbbentette, Geert Wilders szerint ő már lassan tíz éve próbálja felhívni a figyelmet a dzsihadisták okozta biztonságpolitikai kockázatra. A Szabadságpárt vezetője rendkívül kiábrándultan kommentálta a Párizsban történteket, szerinte ismét bebizonyosodott, hogy az elmúlt években semmi hatékony nem történt Európa terrorfenyegetettségének csökkentésére.

Wilders az antiiszlamista retorika arcaként elsősorban a Koránt és annak tanait hibáztatja, ugyanakkor nem mulasztott el odaszólni az európai politikai elitnek sem. „ A vezető politikusok eddig szemet hunytak a válságjelek felett, azonban ennek itt megálljt kell parancsolni. Minden egyes merénylet után láttuk a krokodilkönnyeket, és mégsem változott semmi. Most olyan intézkedésekre van szükség, melyek a következő nemzedékek biztonságát is garantálják”- nyilatkozta Wilders.

A politikus a biztonság maximalizálását  egészen drasztikus lépésekkel  képzelné el: a wildersi „deiszlamizáció” értelmében korlátozni kellene a bevándorlást a muszlim többségű országokból, a dzsihád eszméjével azonosulókat pedig egyszerűen kitoloncolná a nyugati államokból. Wilders mindennek alapját a Schengeni Egyezmény előtti határrezsim visszaállításában látja, amihez feltétlen kooperációt várna el az Európai Unió részéről.  

A Szabadságpárt Wilders vezetésével már korábban megfogalmazott hasonlóan radikális reformterveket Európa „iszlamizációjának” csökkentésére, ugyanakkor azokat a törvényhozás sorra elutasította. Mark Rutte miniszterelnök ezúttal sem véleményezte a wildersi gondolatokat, ugyanakkor a közvélemény megnyugtatására elmondta, Hollandiában is terrorkészültség lépett életbe, így az állampolgárok számára látható és láthatatlan biztonsági lépéseket is eszközöltek.

A holland államvezetés tehát meglehetősen óvatosan fogalmaz, hiszen a 16 milliós lakosságú ország meghatározó, mintegy 6 százalékos muszlim kisebbséggel rendelkezik. További problémát jelent, hogy hollandiai muszlimok nagy arányban harcolnak az Iszlám Állam soraiban, és közülük már többen vissza is tértek a legnagyobb Benelux államba. Mindezek hatására a holland társadalom igencsak fogékony Wilders reformjavaslataira, és az eddig jellemző tolerancia, mely a nem túl ambiciózus kisebbség és nem elnyomó többség komplementaritásán alapult, teljesen felbomlani látszik.

Tamara Judi

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »