Khamenei: Immunizálni kell Iránt a szankciók ellen

Irán szankciók elleni immunizálására szólította fel Teheránt Ali Khamenei ajatollah, az ország legfelsőbb vezetője. Bár Khamenei ajatollah beszédét vallási vezetők előtt tartotta Komban, valószínűsíthető, hogy a tényleges címzettjei a beszédnek a nyugattal tárgyaló delegáció tagjai voltak.

Ali Khamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője, szerdán több vallási vezetőhöz szóló beszéde során kijelentette, hogy immunizálni kell az országot az azt sújtó nemzetközi szankciók ellen. Khamenei ajatollah szavai nem sokkal a nukleáris tárgyalások újabb időpontjának kitűzése után érkeztek.

„Irán ellenségei az országnak problémát teremtettek a szankciók által. Hogyha a szankciók feloldásának feltételeit nem engedi a becsület akkor mit lehet tenni?”, idézte Khameneit az IRNA iráni hírügynökség. „Egy iráni hivatalnok sem engedne a méltóságot sértő feltételeknek”, tette hozzá a legfelsőbb vezető.

Bár Khamenei ajatollah eddig támogatásáról biztosította Hasszán Rohani elnököt a nukleáris egyezkedéssel kapcsolatban, a tárgyalásokkal párhuzamosan gyakran állt nyilvánosság elé nyugatellenes, agresszív retorikával. „Nem ellenzem a nukleáris tárgyalásokat, de nem bízhatunk meg egy olyan Egyesült Államokban, amely azt állítja, hogy a szankciókat nem lehet teljesen és azonnali hatállyal feloldani ”, idézte Khameneit a Reuters. 

Az iráni hatóságok többször elismerték a szankciók okozta károkat és mérséklésükre többek között olyan „ellenálló” gazdaságpolitikával próbálkoznak, amely jobban hagyatkozik a nemzeti termékekre.

Az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Oroszország, Kína és az Egyesült Államok legközelebb január 18-án Genfben ülnek újra asztalhoz Iránnal a nukleáris tárgyalások keretein belül.

Vágner Krisztián

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »