Izrael tovább nehezítené a palesztinok helyzetét

Miután az ENSZ BT előtt lévő javaslat kudarcot vallott, Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a Nemzetközi Büntetőbírósághoz csatlakozna a palesztin érdekek érvényesítéséért. Izrael azonban ezt sem nézi jó szemmel.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök sürgeti a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC), hogy tagadja meg azt a kérelmet, amelyet Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke nyújtott be azzal a céllal, hogy a palesztinok a szervezet tagjai legyenek. Netanjahu szerint ez elképzelhetetlen, mivel nincs palesztin állam, és tagok csak államok lehetnek, olvasható az al-Jazeera portálján.

„Elvárjuk az ICC-től, hogy utasítsa vissza a Palesztin Hatóság kérelmét, amely nem egy állam, hanem egy olyan képződmény, amely terrorszervezethez kötődik”, fogalmazott a miniszterelnök, utalva a Hamászra.

Netanjahu közleménye egy nappal azután került a nyilvánosság elé, hogy Mahmúd Abbász Ramallahban aláírta a csatlakozási kérelmet. 

A palesztin vezetés a tárgyalások kudarcba fulladásának hatására a nemzetközi intézményekben fennálló tagság révén próbálja céljait elérni, ebbe a keretbe illeszthető be az ICC-hez beadott tagsági kérelem.

A lépés indokolt azután is, hogy kedd este az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyolc igen, öt tartózkodás és kettő nem szavazattal elutasította azt a javaslatot, amely 2017-ig megszüntetné a palesztin területek izraeli megszállását, békét kezdeményezne a felek között és megteremtené a független palesztin állam létrehozásához szükséges alapvető feltételeket.

Káply Mátyás

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »