Ha lesz pénz, újabb szociális csomag jön Szlovákiában

Január elsejétől lépett életbe a Fico-kabinet első szociális csomagjának a legújabb eleme, a kutatásra és fejlesztésre fordított beruházások támogatása, amellyel a vállalkozóknak szeretnének kedvezni. A parlament tavaly októberben módosította a jövedelemadóról szóló törvényt. Eszerint a cégek a kutatásra és fejlesztésre fordított kiadásaik után nagyobb összeget írhatnak le az adójukból, mint eddig. Az alábbiakban az Új Szó Online beszámolóját idézzük.

„A valós költségeken kívül további 25 százalékot írhatnak le a kutatásra és fejlesztésre fordított összegből, 25 százalékot a közép- és főiskolai végzettséggel rendelkező új alkalmazottaik első éves bérköltségeiből és további 25 százalékot a kutatásra és fejlesztésre fordított költségek éves növekedése alapján” – jelentette be tegnap Peter Kažimír pénzügyminiszter, aki azt sem zárta ki, hogy a leírások mértéke később tovább nőhet. Robert Fico kormányfő elmondta: nem tartanak attól, hogy az új támogatási formával visszaélnének a vállalkozók, ám ha erre szükség lesz, módosítanak a szabályokon. A kormányfő által tavaly bejelentett második szociális csomagról egyelőre Kažimír sem közölt pontos részleteket. Szerinte ezeket csak azt követően dolgozzák ki, hogy felmérik az idei gazdaság várható alakulását. „A szociális csomag kidolgozásánál is alapfeltételnek számít az idei évre kidolgozott költségvetés betartása, vagyis nagyobb pénzszórást nem tervezünk” – állítja a pénzügyminiszter, aki a szociális csomag alapfeltételének tartja az adóbevételek növekedését és a gazdaság felpörgését.

Egyelőre azt sem lehet tudni, milyen jövőt tervez a Fico-kabinet az egészségbiztosítási járulékoknak. Az ezekkel kapcsolatos módosítások az idei év elejétől léptek életbe, eszerint azok, akik minimálbérért – amely e hónaptól 380 euróra emelkedik – dolgoznak, egyáltalán nem fizetnek egészségbiztosítási járulékot, és csökken a munkaadókat terhelő járulékteher is. A kedvezmény 570 eurós bruttó bérig fokozatosan csökken. A minimálbér emelésével együtt ez nettó 32 euró béremelést jelent a minimálbérért dolgozók számára.

Kažimír szerint több hónapba is beletelik, amíg felmérhetik az intézkedés hatását, az előzetes számítások alapján azonban emiatt 152 millió euróval csökkennek az állam bevételei. Kažimír szerint egyelőre nem tervezik az egészségbiztosítási járulék teljes megszüntetését. „Ez milliárdos nagyságrendekkel csökkentené az állam bevételeit. Reálisan erről így csak 2017 után tárgyalhatunk, amikorra szeretnénk kiegyenlített költségvetést előterjeszteni. Akkor dönthetünk arról, hogy a többletbevételeket mire fordítsuk” – állítja a pénzügyminiszter, aki ezzel kapcsolatban elismerte, hogy Szlovákiában rendkívül magasak a munkát terhelő adók.

Kisebb lett a költségvetési hiány. „Az államháztartás tavaly kisebb deficittel zárult, mint amivel a 2014-es költségvetés eredetileg számolt. Míg ez utóbbi 3,3 milliárd eurós hiányt jelzett előre, a kiadások valójában csak 2,9 milliárd euróval haladták meg a bevételeket” – jelentette be Peter Kažimír, aki szerint ennek köszönhetően az államadósság is nagyjából a GDP 1 százalékának megfelelő összeggel csökken. Kažimír szerint az adósságot így sikerül a GDP 55 százaléka alatt tartani. A tavalyi deficit azonban így is nagyobb volt a 2013-asnál, amikor a hiány alig haladta meg a 2 milliárd eurót.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »