Továbbra is saját magát veri meg a szlovák ellenzék

Ötlettelenség, az együttműködés hiánya, új pártok – így írható le az ellenzék idei tevékenysége. Ismét beigazolódott, hogy a jobboldali pártok az együttműködés helyett inkább a szavazatok szétforgácsolódását választják – számolt be róla az Új Szó Online.

Az államfőválasztásig viszonylagos nyugalom uralkodott az ellenzéki pártok színterén, ám Radoslav Procházka pártjának, a Sieťnek a megalakulása úgy tűnt, újraosztja a kártyákat. Mindez csak az előszele volt annak, ami 2014-re végül jellemzővé vált.

Az új pártok alapítása mellett tovább folytatódott a képviselők kilépése is – idén egy újabb párt (SDKÚ) parlamenti frakciója szűnt meg. Az SDKÚ agóniája segíthetett volna Procházkának – aki államfőjelöltként tett szert meglepően magas támogatottságra –, ha nincs Igor Matovič. Az Egyszerű Emberek vezetője, miután látta, hogy a Sieť pártjától visz el választókat, előrukkolt egy hangfelvétellel. Ezt akkor rögzítette titokban, amikor Procházka arra kérte, számla nélkül hirdethessen Matovič újságjaiban. A Sieť preferenciái a botrány előtt 15–20 százalék között mozogtak, ám miután Procházka nem tudott egyértelmű magyarázatot adni az esetre, pártja támogatottsága visszaesett 11–12 százalékos szintre, ahonnan az év végéig nem mozdult.

A 2012-ben alakult Népi Platform (KDH, Híd, SDKÚ) az elnökválasztás után szétesett, az SaS-ből távozott képviselők pedig idén a Daniel Lipšic vezette Novából is távoztak. A pöstyéni kórház CT-botránya egy új kezdeményezést indított el. Richard Sulík, Alojz Hlina, Igor Matovič és Daniel Lipšic – akik együttműködését korábban aligha tudta volna valaki elképzelni –, kormányellenes tüntetéseket szervezett, egyben jelezte: jövőre közös alternatívát kívánnak nyújtani a Smerrel szemben. Ám még mielőtt ez létrejött volna, cáfolták is a terveket: nem lesz sem koalíció, sem közös lista.

Az év vége felé egymás után jelentették be az új pártok alapítását. Előbb az SaS-ből, majd a Novából is távozott Juraj Miškov hozta létre a Skok nevű formációt, majd Eva Babitzová jelezte, Esély (Šanca) néven új pártot hoz létre. Közben bejegyezték Alojz Hlina Polgárok (Občania) nevű pártját is.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »