Romlott a demokrácia minősége Szlovákiában

Az IVO Barometer többek között figyelembe vette a közbeszerzési törvényt, a családról való népszavazást, a bíróságok médiával szembeni eljárásait és a kisebb adót a nonprofit szektorban tevékenykedő vállalatok számára.

Az intézet által megadott 1 – 5-ös értékelési skálán – amelyen az 1-es osztályzat a legjobb és az 5-ös a leggyengébb – 3,2-es mutatóra romlott a demokrácia minősége a tavalyi 2,9-es mutatóhoz képest. Az IVO szakértői szerint ez jelentős csökkenést jelent – derül ki az elemzésből, amelyet minden negyedévben és év végén közöl az intézet.

Az IVO Barométer négy szegmensben vizsgálja a demokrácia elveinek betartását: értékeli a demokratikus intézmények és a jogállamiság helyzetét, a jogalkotást, az emberi és kisebbségi jogok betartását, valamint a sajtó függetlenségét.

Grigorij Mesežnikov, az IVO igazgatója szerint érdekes fejlemény a demokrácia fejlődése szempontjából a stagnálás és két ellentmondásos trend – javulás a demokratikus intézmények és a jogállamiság területén való javulás és a jogszabályok területén tapasztalható romlás.

Az egyik ékes példa a főügyész körüli botrány

A demokrácia minőségének javítása érdekében „új modellt kellene bevezetni a parlamentben az ellenzék és a kormánypárt között, az összes alkotmányos intézménynek szigorúan az alkotmányban számukra kijelölt keretek között kellene működnie, a hatalmi helyzetet pedig nem szabadna indokolatlan politikai előnyök elérésére használni, attól függetlenül, hogy melyik pártról beszélünk” – mondta Mesežnikov.

Az antidemokratikus politikai gyakorlat példájaként említette Čižnár főügyésszé való ki nem nevezését, a jogszabályok közvetett módosításait, az ellenzék javaslatainak visszautasłtását, vagy az általuk kezdeményezett rendkívüli ülések programjainak elutasítását.

Romlás a jogszabályok területén

A demokratikus intézmények és a jogállamiság területén említett negyedéves javulás az IVO szerint az alkotmányos intézmények- az elnök és az Alkotmánybíróság – pozitív intézkedéseinek eredménye. A jogszabályok területén tapasztalható romlás pedig „több esetben a jelenlegi politikai fejelményekre válaszként adott célszerű törvénymódosítás” eredménye.  Mesežnikov szerint jó példa erre az alkotmánymódosítás. Az IVO az állami közbeszerzésekről szóló törvényre is felhívja a figyelmet, ami szerintük „zavaros és bonyolult.”

Hozzáteszik, hogy használatára gyakran további szakembereket kell bevonni, és ez sem garantálja a zökkenőmentes nyilvános közbeszerzést. Az emberi és kisebbségi jogok betartásának, valamint a sajtó függetlenségének területén nem változott az értékelés.

Az emberi és kisebbségi jogok betartásának területén az IVo szakemberei a nemzeti emberi jogi stratégia előkészítésére hívják fel a figyelmet. Az értékelés megemlítette a családról való népszavazást is, szerintük a kezdeményezők alapvető üzenete az volt, hogy „a demokrácia a többség akarata, bármit, amit a többség megszavaz, demokratikus.”

Figyelemre méltóak a bíróságok eljárásai a média ellen

Az IVO a médiával szembeni jogi gyakorlatra, szabályozásra és a Penta médiapiacon való térnyerésére is reagált. Az utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy „meg kell határozni a normákat az újságírói munkában és a kiadóval szembeni kapcsolattartásban.”

Bumm.sk

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »