Kolumbia: életbe lépett az egyoldalú tűzszünet

Múlt hétvégén életbe lépett a FARC gerillaszervezet által szerdán bejelentett egyoldalú tűzszünet.

A kolumbiai kormány és a FARC gerillaszervezet között 2012 novembere óta zajlanak béketárgyalások Havannában. A tárgyalássorozat november végén történetének legkomolyabb válságát élte, Juan Manuel Santos kolumbiai elnök ugyanis felfüggesztette a felek közötti párbeszédet miután a marxista gerillák elrabolták a hadsereg egy tábornokát, valamint két vele tartózkodó kollégáját. A FARC végül szabadon engedte a foglyokat, melynek köszönhetően folytatódhattak a béketárgyalások.

Szerdán a gerillák egyoldalú, határozatlan időre szóló fegyverszünetet hirdettek, amely szombaton életbe is lépett. A bejelentést az ENSZ és az Európai Unió is üdvözölte. Bár a FARC korábban már több alkalommal hirdetett tűzszünetet, a mostani az első alkalom, hogy határozatlan időre szól a fegyvernyugvás.  

A kolumbiai kormány elutasította a lázadók kétoldalú tűzszünetről szóló javaslatát, ugyanis attól tartanak, hogy ezzel a FARC esélyt kapna a megerősödésre, valamint az újrafegyverkezésre. Santos elnök a tárgyalások általi békekötést támogatja, és reméli, hogy belátható időn belül lezárulhat az 1964 óta tartó véres konfliktus.

Gumhert Dóra

Friss hírek