Dél-Korea: atomerőművek adatait lopták el

Súlyos helyzetet teremtett az összes dél-koreai atomerőművet működtető vállalat elektronikus adatainak feltörése, és nemzetbiztonsági szempontból elfogadhatatlan, ami történt – közölte kedden Pak Gun Hje dél-koreai államfő.

Az elnöki hivatal közlése szerint Pak Gun Hje egy szedzsongi kormányülésen nyilatkozott az incidensről, s figyelmeztetett, a nukleáris erőművek elsőrendű biztonsági létesítmények, amelyek közvetlenül hatással vannak a lakosság biztonságára. Az elnök a történtek alapos kivizsgálását, a támadás elkövetőjének azonosítását és az ország kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeihez tartozó számítógépes rendszerek biztonságának megerősítését kérte a kabinettől.

Az államfő szavait megelőzően egy ismeretlen a Korea Hydro and Nuclear Power nevű dél-koreai vállalatnak a Gori és Volszong atomerőműveket érintő részletes tervrajzait és nukleáris berendezéseinek ábráit tette közzé az interneten.

Az önmagát a „Hawaii-szigeteken működő atomellenes csoport elnökének” nevező elkövető azt állította, hogy behatolt a Korea Hydro számítógépes rendszerébe, és újabb hackertámadással fenyegetőzött, valamint azzal, hogy nyilvánosságra hoz mintegy százezer oldalnyi bizalmas dokumentumot, amennyiben az ország dél-keleti részén fekvő három atomerőmű működtetését nem állítják le december 25-ig.

A Korea Hydro működteti Dél-Korea összes atomerőművet, összesen huszonhárom nukleáris létesítményt. Anyavállalata a Korea Electric Power nevű állami vállalat.

Korábban dél-koreai tisztségviselők azt mondták, Szöul nem zárta ki Észak-Korea lehetséges érintettségét a kibertámadásban.

Pak Gun Hje hozzátette, hogy a Sony Pictures nevű amerikai filmstúdió ellen november végén elkövetett kibertámadás – amelynek elkövetésével az Egyesült Államok Észak-Koreát vádolja – arra emlékeztet, hogy a kiberterrorizmust komolyan kell venni.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »