Raúl Castro: Kuba azért még kommunista marad

Az Egyesült Államoknak tiszteletben kell tartania Kuba kommunista rendszerét – szögezte le szombaton Raúl Castro kubai elnök a szigetország törvényhozása előtt, és egyben arra figyelmeztette a képviselőket, hogy „hosszú és fáradságos” erőfeszítéseknek néz elébe az ország, mielőtt Washington véget vet az évtizedekkel korábban bevezetett embargónak.

Barack Obama amerikai elnök és Raúl Castro szerdán jelentette be, hogy helyreállítják az 1961-ben megszakított diplomáciai kapcsolatokat és enyhítenek a kétoldalú gazdasági és utazási korlátozásokon.

Ahhoz azonban, hogy a Fehér Ház feloldhassa a szigetország ellen bevezetett szankciókat, az amerikai kongresszus beleegyezése szükséges, ahol januártól a kubai-amerikai közeledést ellenző republikánusok lesznek többségben.

Az előzetes tervek szerint amerikai tisztségviselők januárban látogatást tesznek Havannában, hogy egyeztetéseket kezdjenek a kapcsolatok normalizálásáról. Obama korábban azt mondta, hogy kormánya az emberi és politikai jogok témakörében változtatásokra akarja bírni Havannát.

Castro szombaton az összegyűlt képviselők előtt közölte, hajlandó arra, hogy számos kérdést megvitassanak az amerikai tisztségviselőkkel, ezeknek azonban az Egyesült Államokat is érinteniük kell. Hangsúlyozta azt is, hogy Kuba nem fogja feladni szocialista meggyőződését. „Ahogy mi sohasem követeltük az Egyesült Államoktól, hogy változtasson politikai rendszerén, mi is tiszteletet követelünk a sajátunknak” – hangoztatta a kubai elnök, akinek kijelentéseit hangos ovációval fogadták a kubai honatyák.

A szigetország államfője megerősítette, hogy részt vesz az amerikai kontinens országainak áprilisra tervezett panamai csúcstalálkozóján. A tervek szerint Castro a konferencián személyesen is egyeztet majd Obamával.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »