Szlovákia: uniós segély érkezik a szegény családoknak

A 2012-eshez hasonló segélycsomagot hagyott jóvá az EU a legszegényebb uniós polgárok támogatására. Szlovákiában 53 ezer családot érinthet az uniós program – számolt be róla az Új Szó Online.

55 millió eurót hagyott jóvá a legszegényebbeknek az Európai Unió, az összeget 2020 végéig lehet felhasználni. Ezt további 7,7 millió euróval egészíti ki a szlovák költségvetés. Az összegből meleg ételt biztosítanak a hajléktalanoknak, élelmiszercsomagokat oszthatnak és biztosíthatják az alapvető higiéniai eszközöket, tájékoztatott Andrej Králik, az Európai Bizottság (EB) szlovákiai képviseletének munkatársa. Az összeget a FEAD (Leginkább Rászorulókat Támogató Európai Alap) nevű alapból biztosítja az EB, a programot Szlovákiában a munkaügyi hivatal fogja koordinálni. „A Bizottság kész támogatni a legszegényebbeket. Meggyőződésem, hogy ez a program jelentős mértékben segíti majd a társadalmi integrációjukat” – jelentette ki Marianne Thyssen munkaügyi biztos. A FEAD teljes költségvetése a 2020-ig tartó időszakra mintegy 3,8 milliárd euró.  53 ezer szegény család A program legnagyobb célcsoportja a rászoruló kisgyerekes családok lesznek, a szociális ügyi minisztérium elemzése alapján mintegy 53 ezer ilyen család van az országban. A másik viszonylag nagy csoportot a kisnyugdíjasok teszik ki, a hivatal 11 ezer embernek akar segíteni. További célcsoport a rokkantnyugdíjasok és az anyagi szükséghelyzetben lévő egészségkárosodottak csoportja, összesen további mintegy 11 ezer ember.  Az élelmiszercsomagot negyedévente kapják majd meg, az alapvető higiéniai termékeket tartalmazó csomag csak a kisgyerekes családoknak jár majd. Ez utóbbit évente egyszer osztja majd a munkaügyi hivatal által pályázaton kiválasztott szervezet vagy közvetlenül a hivatal. Az ételosztás mellett társadalmi felzárkóztató programokat is indítanak a pénzügyi támogatásból.  Étel a hajléktalanoknak  A program azzal számol, hogy mintegy 8 ezer hajléktalannak biztosítanak majd egyszeri meleg ételt októbertől márciusig. Ezen felül élelmiszercsomagot is kapnak, amelyet a nagy élelmiszerláncoktól származó, szavatossági idő lejárta előtti élelmiszerekből fognak összeállítani.  A 2012-es program Hasonló programot már indított a mezőgazdasági minisztérium még 2012-ben, a Radičová kormány idején, akkor uniós támogatással lisztet és tésztaféléket osztottak a legszegényebbeknek. Akkor a program azonban botrányba fulladt, mintegy 88 ezer ember hiába várta a megígért támogatást, több ezer tonna liszt tűnt el „útközben”. A felelősöket azóta sem találták meg az illetékesek.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »