Az orosz vasút megszünteti járatait Ukrajnába

Az orosz állami vasúttársaság december 14-től előreláthatólag egy évre megszünteti menetrendszerinti járatait a Független Államok Közössége számos országába.

Az orosz állami vasúttársaság, az RZSD személyszállítással foglalkozó leányvállalata december 14-től  megszünteti menetrend szerinti járatait Ukrajnába, Azerbajdzsánba, Kazahsztánba és Tadzsikisztánba. A Független Államok Közössége (FÁK) térségen belül megmarad a vasúti összeköttetés Belarusszal, Moldovával, Üzbegisztánnal és Abháziával. Az orosz állami vasutak honlapján kedden megjelent közleményében azzal indokolta döntését, hogy a „nemzetközi utazások száma ezen országokba jelentősen visszaesett és emellett nem kifizetődő egyes vonalak üzemeltetése”.

Korábban a vasúti személyszállítás menetrendjét nyáron alakították ki, de mostantól kezdve az új vasúti menetrendet decemberben léptetik életbe. Ezért a vasúti szolgáltatás megszűnése bizonyos országokba minimum egy évig, azaz 2015 decemberéig marad érvényben.

Az orosz döntés ellenére az Ukrzaliznytsia ukrán vasúti társaság megtartja összes korábbi járatát Oroszországba. Jelenleg 19 vonat közlekedik Ukrajnából Oroszországba, beleértve a két Krím-félszigetre közlekedő járatot. A korábban mindennap közlekedő és egyben legfontosabb ½ jelzésű Kijev-Moszkva járat ezentúl minden második nap jár.

A „Luhanszki Népköztársaság” (a kelet-ukrajnai Luhanszk megye) december végére tervezi az Oroszországgal való vasúti összeköttetés visszaállítását. „A vasútvonalak jelenleg felújítás alatt vannak. A hét végéig tervezzük a sérült pályarészek helyreállítását és december 20-án a Moszkvával való közvetlen vasúti összeköttetés beindítását” –mondta Gennagyij Borogyin a donyecki vasút regionális igazgatóságának vezetője egy hétfőn tartott sajtótájékoztatón.

Az orosz személyszállító cég ezenkívül egyes európai járatok csökkentését is tervezi, például a Budapest, Szófia és Moszkva közötti közvetlen vasúti összeköttetés is megszűnik.

Szécsi Annamária

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »