Beköszöntött a belga diplomáciai missziók alkonya

Az új belga kormány nem tétovázik: a közeljövőben előreláthatólag 33 diplomáciai képviselet kerül átszervezésre vagy végleges bezárásra. A kormány a grandiózus reformot a költségvetési megszorítások szükségességével indokolja, ugyanakkor a kritikusok többsége aggódik Belgium nemzetközi kapcsolataiért.

A belga külpolitikai missziók átszervezését a Michel-kormány óvatosan próbálta lenyomni a választók torkán, hiszen eleinte mindössze a kabuli nagykövetség bezárásáról érkeztek hírek. Ezt a flamand többségű végrehajtó hatalom teljesen logikus lépésként tüntette fel, hiszen a belga katonai jelenlét végével látszólag racionális lépésnek tűnt a kabuli misszió lezárása.

Az afganisztáni zsákutca után sokkal nagyobb port kavart a torontói konzulátus bezárásának terve, hiszen nem csak Kanada legnagyobb városáról van szó, de a több mint ötmillió lakossal rendelkező központ a multikulturalizmus fellegváraként is ismert, ami Belgium nemzetközi kapcsolatai szempontjából sem elhanyagolható.

A diplomáciai missziók átszervezése ugyanakkor nem áll le: a belga kormány november végi tervei alapján körülbelül 33 képviselet kerül átszervezésre vagy végleges bezárásra, ami Belgium összes külképviseletének mintegy negyedét jelenti.

Az „átszervezés alá kerülő missziók” közül 17 Európában, öt Ázsiában és hat Afrikában található. Az európai képviseleteket érintő változtatások közül a legnagyobb érvágást a Baltikum tekintetében tapasztalhatjuk, hiszen amennyiben a kormánytervek teljesülnek, a Balti államok egyikében sem marad belga diplomáciai testület.

A belga külügyminisztérium mindezek ellenére elmondta, hogy a lista még nem végleges, hiszen a végső szót Didier Reynders külügyminiszter december végén fogja kimondani. A kritikusokat ez egyáltalán nem nyugtatja meg, hiszen a közelmúlt amúgy sem bővelkedett belga diplomáciai sikerekben, az átszervezések pedig alapjaiban rengethetik meg a belga külkapcsolatokat.

Tamara Judi

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »