A franciáknak nemzeti ügy az antiszemitizmus elleni harc

A francia kormány nemzeti üggyé kívánja tenni az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni harcot – mondta Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter vasárnap, néhány nappal azután, hogy egy fiatal zsidó párt azért bántalmaztak és raboltak ki, mert a támadók a származásuk miatt azt feltételezték róluk, hogy gazdagok.

A hétfői antiszemita támadás helyszínén, a Párizs közeli Créteil egyik lakótelepén több százan tüntettek vasárnap. A megmozduláson elmondott beszédében a belügyminiszter elismerte, hogy Európa legjelentősebb, mintegy 500-600 ezer fős zsidó közösségét „a nyugtalanság érzése hatja át a valóságos szociális patológiával szemben”.

„A rasszizmus és az antiszemitizmus elleni harcot nemzeti üggyé kell tennünk, valamennyi érintett közigazgatási szerv, a képviselők, az egyesületek és a különböző vallások képviselőinek bevonásával” – hangsúlyozta a tárcavezető.

A bűncselekmény ebédidőben egy lakótelepi lakásban történt, ahol egy 21 éves férfi 19 éves barátnőjével él. A három támadó abból a feltételezésből indult ki, hogy mivel a pár zsidó, van pénzük.

A kesztyűt és álarcot viselő támadók megkötözték a párt, megerőszakolták a nőt, majd a lakásban talált ékszerekkel, bankkártyákkal és mobiltelefonokkal elmenekültek. Két férfit még aznap, a harmadik támadót szerdán őrizetbe vették. Azóta a nyomozás megállapította: a gyanúsítottak azért szemelték ki a párt, mert tudták róluk, hogy zsidók.

A nyomozók azzal is gyanúsítják a három férfit, hogy november elején ők vertek meg ugyanezen a lakótelepen egy 70 éves zsidó férfit. A rablótámadás, amelyet Francois Hollande államfő csütörtökön elítélt, óriási felháborodást váltott ki a zsidó közösségből.

„Az ilyen bűncselekmény mögött a köztársaságot emésztő bűn rejlik, amely ellen mindenáron harcolnunk kell” – fogalmazott vasárnap a belügyminiszter. Cazeneuve elismerte, hogy az antiszemita tettek és támadások száma több mint duplájára nőtt Franciaországban az év első tíz hónapjában. Jelezte, hogy a belügyminisztérium adatai szerint az első félévben 930 bizonyítottan antiszemita ügyben indult eljárás.

Roger Cukierman, a Franciaországi Zsidó Intézmények Reprezentatív Tanácsának (CRIF) elnöke szerint „a zsidók veszélyben érzik magukat, van, aki már el is hagyta Franciaországot”. „A köztársaság meg fogja önöket védeni minden erejével az olyan tettekkel és szavakkal szemben, amelyek sértik azokat az értékeket, amelyeken alapul” – válaszolta a belügyminiszter.

Izrael és az Egyesült Államok után Franciaországban él a legtöbb zsidó a világon. Az izraeli belügyminisztérium adatai szerint viszont tavaly Franciaországból emigráltak a legtöbben Izraelbe, 4566-an, ami a franciaországi zsidó vezetők szerint a romló francia gazdasági helyzettel és az egyre nyíltabb antiszemita hangulattal magyarázható.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »