Transparency: Szerbia a nagyon korrupt országok között

Szerbiában ebben az évben enyhe visszaesést mutatott a korrupcióérzékelési index, így 41-es pontszámmal Szerbia a 78. helyet foglalta el a 178 országot felvonultató listán – közölte a Transparency Serbia.

Ez a pozíció azt jelenti, hogy Szerbia a nagyon korrupt országok közé tartozik. Tavaly egyébként 42-es pontszámmal 177 ország közül 72. volt Szerbia.

Vladimir Goati, a Transparency Serbia elnöke sajtótájékoztatóján elmondta, Szerbia még mindig a világátlag alatt helyezkedik el, tehát továbbra is a nagyon korrupt országok közé tartozik. „A mágikus 50-es százalékpontszám alatt maradtunk” – jegyezte meg.

Goati szavai szerint nagyon sok energiát fektettek ebbe a területbe, új szervek, ügynökségek jöttek létre, az újságírók írtak a korrupcióról, viszont a korrupcióellenes intézkedések nem eléggé meggyőzőek.

Nemanja Nenadić, a Transparency Serbia programigazgatója ugyanakkor úgy fogalmazott, Szerbiának a korrupcióval, és nemcsak a korrupció percepciójával vannak problémái, éppen ezért további erőfeszítéseket kell tennie a korrupció mértékének csökkentése érdekében.

„Szerbiának vannak olyan lehetőségei a korrupcióellenes harc terén, amelyeket eddig nem használt ki kellőképpen” – hangoztatta Nenadić, majd kifejtette, nem használták ki eléggé az uniós integrációt, s ez látszik is az Európai Bizottság jelentéseiben, amelyekben a felsorolt problémák és ajánlások már évek óta ismétlődnek.

Nenadić hozzátette, Szerbia azt a tényt sem használta ki, hogy most először rendelkezik koncentrált politikai hatalommal, ami teret enged a mélyebb reformoknak, hiszen csökken a koalíciós partnerek zsarolási lehetősége, másrészt pedig megteremtődött annak a lehetősége, hogy a korrupció elleni küzdelem instrumentalizált legyen. Megjegyezte, a koncentrált politikai hatalmat intézmények kiépítésére kell kihasználni.

„Világos, hogy a korrupcióellenes harc terén tett erőfeszítéseknek meggyőzőeknek kell lennie, s még nagyon sok munkát kell elvégezni” – szögezte le Nenadić, aki korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a bejelentések szerint a jövő évben reformokra lehet számítani a közigazgatási rendszerben, a munkaügyi ellenőrzés terén, valamint az építési engedélyek kiadásának rendszerében.

Értékelése szerint nem történt jól látható előrelépés a szerbiai kormány meg más állami szervek munkájának nyilvánossá tétele irányában, továbbra sem tesznek eleget a közérdekű információkhoz való hozzáférés kérelmeinek, továbbá a parlament nem használja ki eléggé a független kormányzati szervek kimutatásait és megállapításait, amelyeket a kormány munkájának ellenőrzése nyomán hoznak meg.

A sajtótájékoztatón elhangzott, Szlovénia, Horvátország, Macedónia, Montenegró, Románia és Bulgária is előrébb helyezkedik el a listán a korrupció mértékét tekintve, Bosznia viszont – akivel tavaly Szerbiával ugyanazon a pozíción állt – hátrébb került a rangsorban.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »