Az izraeli külügyminiszter kivásárolná az arabokat

Mostanság Benjamin Netanjahu miniszterelnök törvényjavaslata fenyegeti Izrael arab kisebbségét, azonban Avigdor Lieberman külügyminiszter elképzelése tovább nehezítheti az arabok helyzetét: az izraeli külügyminiszter gazdasági kedvezményekkel ösztönözné őket az emigrálásra.

Izrael külügyminisztere, Avigdor Lieberman fizetne az ország arab lakosainak azért, hogy cserébe elhagyják Izraelt, adta hírül az al-Jazeera.

Az elképzelés Lieberman szélsőjobboldali pártjának nyilatkozatában jelent meg, amelyben a külügyminiszter támogatja, hogy az arab többségű területeket Észak-Izraelben átadják egy későbbi palesztin állam számára, továbbá szorgalmazza gazdasági ösztönzők felajánlását az arab lakosságnak, akik a társadalom mintegy húsz százalékát teszik ki, ezzel bátorítva őket az emigrálásra.

A közlemény azonban Izrael pozícióját az izraeli-palesztin tárgyalások legfontosabb kérdéseiben – mint például Jeruzsálem helyzete vagy a határok kérdése – nem határozza meg. Ugyanakkor hangoztatja a területi kompromisszum szükségességét ahhoz, hogy a palesztinok és más arab államok számára egy elfogadható megállapodás jöhessen létre.

A bejelentés egy olyan időben érkezett, amikor Benjamin Netanjahu törvényjavaslata Izrael mint zsidó nemzetállam meghatározásáról egyébként is élezi a feszültséget az arabok körében. Lieberman elképzelése még jobban megerősíti az arab kisebbség azon félelmét, hogy másodrangú polgáraivá válnak az országnak.

Káply Mátyás

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »