Junckerék bontani kezdték a titkolózás falát

Nem maradhatnak többé titokban az uniós biztosok, kabinettagjaik és a bizottsági főigazgatók külsős szervezetekkel és magánzókkal tartott megbeszélései – döntött kedden a biztosi kollégium, amely a dokumentumokhoz való hozzáférés megkönnyítésével a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerség (TTIP) körüli mendemondáknak is véget kíván vetni.

Két nagy jelentőségű közleményt is elfogadott kedden az Európai Bizottság, ami az uniós döntéshozatal átláthatóságának növelését és a dokumentumokhoz való hozzáférés megkönnyítését célozza, Jean-Claude Juncker elnök szándékai szerint ezzel is erősítve a közvélemény bizalmát az EU intézményeinek működésében.

A nagyobb transzparencia jegyében a Bizottság december 1. után a biztosok, kabinetjeik tagjai és a bizottsági főigazgatók külső szervezetekkel és magánzókkal tartott megbeszéléseiről két héten belül a honlapján közzéteszi a találkozók időpontját, helyszínét, a tárgyalópartnerek nevét és a megbeszélések témáját.

A testület egyúttal jelezte, hogy 2015-ben egy intézményközi megállapodásra terjeszt majd elő javaslatot a három uniós intézménnyel (a Bizottsággal, a Tanáccsal és a Parlamenttel) kapcsolatba kerülő lobbisták kötelező regisztrációjáról.

„Dolgozhatunk akármilyen jól, semmit nem érünk vele, ha nem nyerjük el a munkánkhoz a polgárok támogatását és bizalmát. Legyünk tehát nyitottabbak és átláthatóbbak, mert valójában nincs mit titkolni. Mutassuk meg, hogy ezúttal tényleg más a helyzet, és tényleg képesek vagyunk megváltoztatni és megújítani Európát” – jelentette ki Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke.

A testület egy másik közleményben az Európai Parlament és civil szervezetek régióhaja előtt meghajolva úgy döntött, hogy ezentúl könnyebb és szélesebb hozzáférést biztosít az USA-val a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerségről folyó tárgyalások dokumentumaihoz.

Miként sajtótájékoztatóján Cecilia Malmström, kereskedelmi biztos elmondta, a testület a főigazgatóság honlapján ezentúl több olyan tárgyalási dokumentumot nyilvánosságra fog hozni, amelyeket már megosztott a tagállamokkal és az Európai Parlamenttel. A jövőben a korlátozott számú képviselő helyett az EP valamennyi tagja hozzáférhet majd a TTIP-pel kapcsolatos dokumentumokhoz, és a bizalmasnak minősített dokumentumokat is kivétel nélkül mindannyian elolvashatják majd (de nem vihetik magukkal) egy erre a célra szolgáló „olvasószobában”.

Bernd Lange, az EP nemzetközi kereskedelmi szakbizottságának német szociáldemokrata elnöke emlékeztetett rá, hogy az EP 751 tagja közül jelenleg csak 28-nak van hozzáférése, és közülük is mindössze 13-nak korlátlan hozzáférése a TTIP-tárgyalásokkal kapcsolatos dokumentumokhoz. „Nagy örömömre szolgál, hogy az Európai Bizottság új korszakot nyitott a TTIP-ről folyó tárgyalások átláthatóságát illetően” – szögezte le a honatya.

A Bizottság azt is megígérte, hogy az eddiginél kevesebb dokumentumot minősítenek majd bizalmasnak, növelve ezzel a képviselők számára elérhető dokumentumok mennyiségét. Malmström hangsúlyozta, nem tart attól, hogy a nagyobb transzparencia lelassítja majd a tárgyalásokat, ugyanis már létező dokumentumokról van szó, amit átadtak az amerikai tárgyalófélnek.

További gesztusként a Bizottság rendszeres időközönként közzéteszi és frissíti majd a TTIP-pel kapcsolatos dokumentumokat, elérhetővé téve ezeket a közvélemény számára.

„Még kiterjedtebb konzultációt akarunk a tárgyalásokról, és még átláthatóbbá kívánjuk tenni a folyamatot, hogy megmutassuk, valójában miről is szólnak a tárgyalások és eloszlassuk a mítoszokat és a tévhiteket” – jelentette ki a kereskedelmi biztos.

Cecilia Malmström hozzátette, hogy a transzparenciáról szóló döntések pillanatnyilag csak az EU-USA szabadkereskedelmi és befektetési tárgyalásokat érintik, de „majd meglátjuk, hogyan tovább”.

Egy kérdésre válaszolva ugyanakkor kizárta azt, hogy – miként azt egyes civil szervezetek sürgetik – a Bizottság a tárgyalási álláspontjait is előzetesen közzétegye. „Nem lehet kamerák előtt tárgyalni szerződéseket” – vélekedett a kereskedelmi biztos, aki két hét múlva Washingtonba utazik, hogy amerikai partnerével Froman nagykövettel találkozzon. A TTIP-ről a következő tárgyalási forduló februárban lesz esedékes.

Malmström reményének adott hangot, hogy a testület még az év vége előtt elkészítheti összefoglalóját a befektetésvédelmi záradékról indított társadalmi párbeszédről. Malmström közölte, hogy nem kevesebb, mint 153 ezer vélemény és hozzászólás érkezett a Bizottsághoz, jól mutatva a dolog jelentőségét.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek